Coraz bardziej się czerwienię ze wstydu na myśl o tym, że porzuciłam moje dziecko, moje dzieło. Musicie jednak wiedzieć, że zaglądam praktycznie codziennie i śledzę Wasze przepisy. Chociaż często tylko patrzę na zdjęcia ze względu na fakt, że 90% przepisów nie jestem w stanie wykonać i nie chcę się pogrążać, chociaż już same zdjęcia sprawiają, że ślinka cieknie.
Dzisiaj i ja przedstawiam przepis na ciasteczka, których jak tylko przypomnę sobie smak i kruchość to owa ślinka cieknie. Ciasteczka robiłam na święta, z podanego przepisu wyszedł spory talerz niedużych ciasteczek. Bałam się, że przy obfitościach stołu nikt nie będzie po nie sięgał a rozeszły się w mig.
Myślę, że do dekoracji sprawdziłby się lukier, ale ja miałam już go dość dlatego udekorowałam ciasteczka gotową polewą.
Kruche maślane ciasteczka
Składniki:
Przygotowanie:
Dzisiaj i ja przedstawiam przepis na ciasteczka, których jak tylko przypomnę sobie smak i kruchość to owa ślinka cieknie. Ciasteczka robiłam na święta, z podanego przepisu wyszedł spory talerz niedużych ciasteczek. Bałam się, że przy obfitościach stołu nikt nie będzie po nie sięgał a rozeszły się w mig.
Myślę, że do dekoracji sprawdziłby się lukier, ale ja miałam już go dość dlatego udekorowałam ciasteczka gotową polewą.
Kruche maślane ciasteczka
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 kostka miękkiego masła
- pół szklanki cukru pudru
- pół torebeczki cukru wanilinowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
Przygotowanie:
- Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i dalej mieszać do połączenia składników.
- Mąkę przesiać z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia.
- Do masła z cukrem i żółtkami wsypać mąkę i wyrabiać do momentu uzyskania konsystencji zwartego/kruchego ciasta. (Wyrabiałam ręcznie)
- Ciasto podzielić na kawałki i każdy z nich rozwałkować (ale niezbyt cienko) i wycinać dowolne wzory
- Piec w temperaturze 180* około 5-12 minut*
- Po przestudzeniu dekorować lukrem lub polewą
* U mnie pierwsza partia ciasteczek piekła się niecałe 15 minut, a ostatnia 5 minut. Dlatego najlepiej często kontrolować.
Od świąt też mam dość lukru :) Uwielbiam maślane ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym ale bez lukru. od niego bolą mnie zęby...
OdpowiedzUsuńAle ciasteczka wspaniale
pięknie wyszły:)
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńjakie urocze :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie
OdpowiedzUsuńmmm.. musza byc prze-pyszne! Kruche i słodkie-meega <3
OdpowiedzUsuńnoo, Kochana...ślinka cieknie;D
OdpowiedzUsuńmasło + ciasteczka = <3
OdpowiedzUsuń;)
Zrobiłam bardzo podobne, faktycznie są przepyszne, tyle, że moje były w kształcie kotków :D
OdpowiedzUsuńsuper ciasia ;d maślane maleństwa ;d
OdpowiedzUsuńooooo dżizas!! ciasteczka...uwielbiam wszelkie maślane.. Twoje pięknie wyglądają :) i na pewno smakują... z lukrem podwójnie ;) yuumiii
OdpowiedzUsuńMmm, ciasteczka... :)
OdpowiedzUsuńMaślane ciasteczka to najlepsze ciasteczka świata :D i zawsze szybko się rozchodzą!
OdpowiedzUsuńOj tak, maślane ciasteczka są najlepsze, najszybsze no i nalprostrze a do tego przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńMNIAM! :) przepadam za takimi ciasteczkami, chociaż długo u mnie nie poleżą ;) Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńmniam mniam mniam! wiesz, że najbardziej lubię klasykę? ;)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wyglądają te ciacha :D
OdpowiedzUsuńŁadnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńI rozumiemy, że masz przeprowadzkę, więc jesteśmy pełni empati. I dziecko-blog wybaczy Ci na 100% :)
kuchni nadal nie mam i jeszcze długo nie będę mieć, ale powracam już powoli z przepisami :)
UsuńSprawdziłam. Lepszych ciasteczek jeszcze nie jadłam. Naprawdę pyszne. Polecam!!!
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :)
UsuńTrzeba jak już się zrobi tę masę włóżyć na jakis czas do lodówki?
OdpowiedzUsuńOczywiście można; będzie łatwiej rozwałkować. Szczerze mówiąc już nie pamiętam czy swoje ciasto dawałam do lodówki czy nie.
Usuńciastka są pyszne. moja 1,5 roczna córeczka się nimi zajada (w granicach rozsądku oczywiście ;) ).
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, Joanna M.
ile ciastek wyjdzie mniej więcej takich średnich mmm...o średnicy ok. 6 cm czy jakich ty tam masz <3 zastanawiam sie nad zrobieniem ich dla gości bo to jedyne ciastka do których mam wszystkie składniki :3
OdpowiedzUsuńo kurczę, nie pamiętam już, a robiłam je tylko raz. Ale będzie ich dość trochę :)
Usuńchujowe. ciasto sie klei, rozpada sie, nie da sie nic uformowac. nie polecam do dupy! ze smietnika sa juz lepsze!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa uwaga z tym śmietnikiem.
Usuńbardzo smaczne lubie maslane ciasteczka lecz w tych mnie denerwuje to ze tak łatwo sie kruszą a zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem..;/
OdpowiedzUsuńsą delikatne, ale nie zauważyłam, aby kruszyły się jakoś specjalnie mocno :) tyle tylko ile powinny.
Usuńnie pisze ,ze ciasto trzeba schłodzić w lodowce przez godzinę ,przed rozwałkowaniem .Kucharz.
OdpowiedzUsuńSa przepyszne
OdpowiedzUsuń