Kiedy robiłam gulasz z ciecierzycą została jeszcze jej połowa puszki. Wyrzucić nie wypada przecież a i marnowanie to zła cecha. Zrobiłam więc pastę z ciecierzycy, ale nie nazwałabym jej hummusem, bo ten kojarzy mi się z dużą ilością oliwy, chociaż oczywiście mogę się mylić. Hummusu nigdy nie jadłam, więc oceniam tylko po pozorach, choć to nieładnie :)
Pasta z ciecierzycy
Składniki:
Przygotowanie:
Pasta z ciecierzycy
Składniki:
- połowa puszki ciecierzycy
- 2 łyżki ziaren białego sezamu****
- 1 łyżka oliwy z oliwek****
- 1 łyżka soku z cytryny**
- sól, pieprz
- opcjonalnie: natka pietruszki**
Przygotowanie:
- Ciecierzycę wypłukać i odsączyć z wody.
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmielić.
- Podawać z posiekaną natką pietruszki
też nie miałam okazji jeść hummusu, ale taka pasta mi pasuje;)
OdpowiedzUsuńAle czy ona jest trochę jak masło orzechowe-dużo to zamula, czy raczej nie?;)
ciężko to przyrównać do masła orzechowego :)
UsuńSkład pasty to praktycznie nic innego jak hummus ;) Ja osobiście pochłaniam tonami!
OdpowiedzUsuńAch, muszę się odleniwić i to zrobić :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam takiej pasty. Osttanio robiłam pasztet sojowy, ale i takie smarowidło muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię pasty ale takiej nie jadłam, bardzo ciekawy pomysł, chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńJak tylko mama zakupi blender to na pewno wypróbuje. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pasty na kanapki, a takiej z ciecierzycy muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńwiele razy widziałam już pastę z ciecierzycy, gdzieś mam nawet spisany przepis, ale zapominam o tym, żeby wreszcie ją kupić i spróbować!^^ :)
OdpowiedzUsuńale kanapeczkę z taką pastą to ja bym sobie chętnie zjadła :)
OdpowiedzUsuńHummusów jadłam kilka w życiu. Jeden miał rzeczywiście trochę za dużo oliwy,ale pozostałe były podobnej konsystencji, więc to wszystko zależy od tego kto je robi :) Myślę, że Twoją pastę też można nazwać hummusem i to super wyglądającym i jestem pewna, że jeszcze lepiej smakującym!
OdpowiedzUsuńdziękuję, czyli teraz mogę mówić, że jadłam hummus :)
Usuńkanapeczki z tą pastą wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńPolecam dodać do pasty kiszoną cytrynę. Zamiast ziaren sezamu warto użyć pastę tahini - moim zdaniem daje lepszy efekt.
OdpowiedzUsuńlast_child
zarówno hummus jak i tahini najlepsze jest jednak domowej roboty :)
OdpowiedzUsuń