Cukinię kocham wielką miłością, w przeciwieństwie do szparagów, w których nie widzę żadnego większego potencjału. Chociaż smaki się zmieniają, może za parę lat to szparagi będą moim ulubionym warzywem. Ale miało być o cukinii...Pomijając fakt, że można z niej zrobić zupę, sałatki, placki, a nawet ciasto to potrafi być naprawdę tania. Rok temu za sporą sztukę na Kleparzu płaciłam 1 zł oczywiście te najniższe ceny utrzymują się króciutko, ale zawsze można zrobić zapas i urządzić cukiniowy tydzień :)
Jeżeli zaś chodzi o jej właściwości to witaminy "B1, B2, C, PP oraz karotenu, czyli prowitaminy A. Jest też bogata w minerały, szczególnie w wapń i potas - związek szczególnie ważny latem, gdy pocąc się, tracimy go najwięcej" [źródło: kuchnia.wp.pl].
Dziś przedstawiam znów proste i szybkie danie, dobre na ciepłe dni. Po pierwsze nie wymaga stania przy garnkach, a po drugie nie wymaga jedzenia na gorąco.
Makaron z cukinią i marchewką
Składniki (na 1 porcję):
Przygotowanie:
Jeżeli zaś chodzi o jej właściwości to witaminy "B1, B2, C, PP oraz karotenu, czyli prowitaminy A. Jest też bogata w minerały, szczególnie w wapń i potas - związek szczególnie ważny latem, gdy pocąc się, tracimy go najwięcej" [źródło: kuchnia.wp.pl].
Dziś przedstawiam znów proste i szybkie danie, dobre na ciepłe dni. Po pierwsze nie wymaga stania przy garnkach, a po drugie nie wymaga jedzenia na gorąco.
Makaron z cukinią i marchewką
Składniki (na 1 porcję):
- duża garść makaronu durum
- 1 duża marchewka****
- pół cukinii/ lub naprawdę mała
- 1-2 łyżki masła*
- sól
Przygotowanie:
- Marchewkę obrać i pokroić w plastry.
- Cukinię umyć (nie trzeba obierać) i również pokroić w plastry lub połówki plastrów.
- W małym garnku roztopić masło i wrzucić najpierw marchewkę, po 2-3 minutach dodać cukinię. Posolić i dusić na maśle aż marchewka trochę zmięknie. Jeżeli masło się wytopi, a marchewka jeszcze nie zmięknie można podlać odrobiną wody i dusić aż odparuje.
- W osolonej wodzie ugotować makaron al dente. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do garnka z marchewką i cukinią. Wymieszać i zjeść.
Apetyczny ten makaron :) Mozę masz ochotę dodac go do akcji Wegetariański obiad ? :)
OdpowiedzUsuńHihi, też mam sfotografowany makaron z cukinią do inspiracji kulinarnych, więc w razie czego, nie papugowałam. ;) Uwielbiam! I cukinię, i makaron. :) Tyle że ja robię wszystko, co do makaronu, z oliwą. Po włosku. :)
OdpowiedzUsuńprosto, kolorowo, zdrowo i zapewne smacznie-uwielbiam takie połączenia! :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się bo bardzo lekko i pożywnie :D
OdpowiedzUsuńZdrowo i smacznie, tak lubię :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię właśnie taki makaron z cukinią, danie często gości na moim stole:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Bardzo zdrowo i delikatnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda super, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńekstra :)
OdpowiedzUsuńps. bierzesz udział w tym konkursie z mojanowafigura.pl/blogerki? będą notki? chętnei poczytam, bo ta chodzi za mną pół dnia :)
OdpowiedzUsuńnie, pierwsze słyszę o tym konkursie :)
Usuńno to ruchy, bo to tylko do jutra, a weekendzik w spa kusi :>:>
Usuńczy zamiast masła można oliwę z oliwek?
OdpowiedzUsuńmożna. ja użyłam masła, bo jednak warzywa na maśle lepiej smakują :)
Usuń