Ostatnimi czasy królują u mnie szybkie obiady. Najlepiej takie na maksymalnie 1-2 garnki. Cóż mogę powiedzieć, ciężko czarować cuda nie mając kuchni. To miało być przejściowe, ale coś czuję, że ten stan jeszcze jakiś (dłuższy) czas się utrzyma. Zwłaszcza, że czas ma tendencję do naprawdę szybkiego mijania i przelewania się przez palce.
Wracając do obiadu - polecam ryż z pieczarkami i kurczaka saute. Kurczak wysmarowany jest nazwijmy to nie do końca zblendowanym pesto z pietruszki :)
Jeżeli ryż paraboliczny zastąpicie brązowym lub dzikim otrzymacie jeszcze lepszy strukturalny obiad. Ja jak powtarzałam wielokrotnie - nie mam cierpliwości do tego typu ryżów.
Prosty, szybki obiad
Składniki (dla 2 osób):
Przygotowanie:
Wracając do obiadu - polecam ryż z pieczarkami i kurczaka saute. Kurczak wysmarowany jest nazwijmy to nie do końca zblendowanym pesto z pietruszki :)
Jeżeli ryż paraboliczny zastąpicie brązowym lub dzikim otrzymacie jeszcze lepszy strukturalny obiad. Ja jak powtarzałam wielokrotnie - nie mam cierpliwości do tego typu ryżów.
Prosty, szybki obiad
Składniki (dla 2 osób):
- 2 piersi z kurczaka***
- 1 torebka ryżu parabolicznego/brązowego***
- 10 niedużych pieczarek
- 1 mała cebula***
- pęczek pietruszki**
- 1 ząbek czosnku*****
- sól
- olej rzepakowy do smażenia****
- olej rzepakowy do pesto****
Przygotowanie:
- Cebulę obrać i drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem (1-2 łyżki) i opruszyć solą.
- Pieczarki umyć i pokroić na mniejsze części według upodobań. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodać pieczarki i trzymać na ogniu do czasu kiedy pieczarki będą miękkie. (jeżeli zajdzie potrzeba - pieczarki zaczną się przypalać z powodu małej ilości oleju - można podlać odrobiną wody).
- W osobnym garnku ugotować ryż w osolonej wodzie. Gotować według wskazań na opakowaniu. Kiedy ryż będzie ugotowany odlać wodę i dodać do ryżu pieczarki z cebulą. Wymieszać.
- Piersi dokładnie rozklepać. Tak, żeby nie były zbyt grube. Posolić i popieprzyć; smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni wysmarowanej delikatnie olejem.
- W blenderze umieścić poszarpane liście pietruszki, ząbek czosnku, sól i olej (3-4 łyżki) i blendować (można na gładką masę lub tak jak u mnie - nie do końca).
- Usmażonego kurczaka smarować pesto, podawać z ryżem z pieczarkami.
nie ma to jak zrobić coś prostego a zarazem bardzo smacznego na obiad ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie! Uwielbiam szybkie propozycje:)
OdpowiedzUsuńJa też na dłuższą metę jestem wierna raczej tym niezbyt skomplikowanym obiadom - tutaj winowajcą jest brak czasu. Choć po prawdziwe, aż tak mi to nie przeszkadza. ;) Widać doskonale po Twoim dzisiejszym wpisie, że da się wykombinować coś zdrowego i smacznego.
OdpowiedzUsuńUwielbiam twoje propozycje obiadowe:) proste, smaczne i szybkie!
OdpowiedzUsuńZapomniałaś dodać - smaczny! :)
OdpowiedzUsuńLubie takie obiadki :D
I właśnie takie obiady są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuńW ciągu tygodnia chyba większość ludzi nie ma zbytnio czasu na stanie w kuchni i przyrządzanie dań wymagających dużo czasu, energii i miejsca:) W takie rzeczy można pobawić się w weekend:) Bardzo lubię takie obiady, są szybkie, smaczne i zdrowe.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryż na obiad :)
OdpowiedzUsuńkurczak, ryż i pieczarki to bezbłędna kombinacja - uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńwypróbowałam. pesto z pietruszki jest mega smaczne. jak cały obiad :). pozdrawiam, Joanna M
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś na obiad i polecam serdecznie, smakowało wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie, polecam 🙂
OdpowiedzUsuń