Zupy uwielbiam, podobnie kalafiora. A że ostatnimi czasy jest mi strasznie zimno, podejrzewam, że nie tylko mi - zupy mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację. Strasznie ubolewam, że w obecnej pracy nie mam takich udogodnień jak w poprzedniej, gdzie mogłam zupę ugotować lub odgrzać.
Zrobiłam wywar na piersi z kurczaka, chociaż zdecydowanie lepsza byłaby na skrzydełku :) Gdybym też miała więcej warzyw do wywaru jak seler, pietruszka czy por to również bym dodała, ale jak się nie ma co się lubi...
Kurczaka z wywaru możne wkroić do zupy, lub sprawić przyjemność pieskowi - ja wybrałam tę drugą opcję.
Zupa kalafiorowa z szafranem
Składniki (na 2 talerze):
Przygotowanie:
Zrobiłam wywar na piersi z kurczaka, chociaż zdecydowanie lepsza byłaby na skrzydełku :) Gdybym też miała więcej warzyw do wywaru jak seler, pietruszka czy por to również bym dodała, ale jak się nie ma co się lubi...
Kurczaka z wywaru możne wkroić do zupy, lub sprawić przyjemność pieskowi - ja wybrałam tę drugą opcję.
Zupa kalafiorowa z szafranem
Składniki (na 2 talerze):
- 1 duża marchewka****
- 1 cebula***
- 1 pierś z kurczaka***
- mały kalafior***
- szczypta szafranu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Do garnka wlać ok 500-600 ml zimnej wody, dodać obraną marchewkę, podpieczoną cebulę i pierś z kurczaka w całości lub przekrojoną na mniejsze części i gotować.
- Po około 20-30 minutach gotowania na małym ogniu dodać różyczki kalafiora, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Szafran rozdrobnić ze szczyptą soli i również dodać do zupy.
- Gotować do miękkości warzyw.
pysznie wygląda, nie używam szafranu, muszę kiedyś kupić i wypróbować
OdpowiedzUsuńszafran czerwony jest super - przywiozłem z Egiptu 1 kg
UsuńDziękuję za przepis. bardzo lubię kalfior z szafranem!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
właśnie szukałam przepisu na kalafiorową:d świetnie:)
OdpowiedzUsuńfajny przepis na tradycyjną kalafiorową na bogato;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się:)
Usuń