Prostota, niech żyje prostota! W mojej prymitywnej niby-kuchni właśnie takie obiady sprawdzają się najlepiej. Zaraz obok tych jednogarnkowych rzecz jasna. Już tak dawno nie jadałam kalafiora, że zapomniałam jak go uwielbiam.
Klasyczną panierkę do kotleta zastąpiliśmy otrębami owsianymi, wyszło równie smacznie i chrupiąco.
Kurczak w otrębach i warzywa
Składniki (na 2 porcje):
Przygotowanie:
Klasyczną panierkę do kotleta zastąpiliśmy otrębami owsianymi, wyszło równie smacznie i chrupiąco.
Kurczak w otrębach i warzywa
Składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka***
- 1 jajko*****
- kilka łyżek otrąb owsianych****
- kilka różyczek brokuła**** i kalafiora***
- 6 niedużych ziemniaków***
- olej rzepakowy****
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotować kalafiora, kiedy nieco zmięknie dodać brokuły i gotować al dente.
- Piersi nieco rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Panierować w jajku, następnie w otrębach i kłaść na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym. Smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia.
- Podawać z ugotowanymi warzywami.
- Opcjonalnie ziemniaki można podsmażyć z cebulą.
taki obiadek to ja mogę jeść tym bardziej, że na diecie jestem, smacznie wygląda,
OdpowiedzUsuńtak, na dietę jak znalazł :) w końcu to lekki brzusio
UsuńPycha! Takie proste dania są najsmaczniejsze ;)
OdpowiedzUsuńRównież robię taką panierkę z otrąb i jest przepyszna:)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności :) Uwielbiam kurczaka i to jedyne mięso oprócz ryb jakie jem , inne mi nie smakuje :)
OdpowiedzUsuńsuper! chrupiący, pełen błonnika, pycha!
OdpowiedzUsuńo tak! O tak! :) Pychota, aż zachciało mi się obiadu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam prostotę w swojej kuchni, nie mam odwagi ani wielkiej palącej chęci na odkrywanie nowych smakowych doznań, dlatego sama często oddaję chwałę takim właśnie obiadom, bo to pyszna propozycja:)
OdpowiedzUsuńTaką panierkę to ja bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńw takiej wersji jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuńłatwo, szybko, pysznie i lekko;)
OdpowiedzUsuńteż jestem fanką takiej panierki, i jest o niebo lepsza od tradycyjnej:)
OdpowiedzUsuńKiedyś często robiłam sobie panierkę z otrębów :) Teraz wolę bez panierki, ale za to grillowaną pierś :)
OdpowiedzUsuńIle kcal pani liczy na taki obiadek?
OdpowiedzUsuńto jest dla mnie dość trudne pytanie. Po pierwsze ponieważ nie liczyłam nigdy kalorii jakoś nie wydają mi się one adekwatne do wartości produktu, po drugie ciężko teraz byłoby mi to wyliczyć ponieważ nie ważyłam jedzenia. Z ciekawości jednak wpisałam w jakiś kalkulator i zakładając po 100 g każdego z warzyw wychodzi 660 kalorii (bez kurczaka, ale z panierką). Więc niezbyt kaloryczny to obiad tak na moją podstawową wiedzę w zakresie kaloryczności :)
Usuń