20.11.13

Kurczak w otrębach i warzywa

Prostota, niech żyje prostota! W mojej prymitywnej niby-kuchni właśnie takie obiady sprawdzają się najlepiej. Zaraz obok tych jednogarnkowych rzecz jasna. Już tak dawno nie jadałam kalafiora, że zapomniałam jak go uwielbiam. 
Klasyczną panierkę do kotleta zastąpiliśmy otrębami owsianymi, wyszło równie smacznie i chrupiąco.

Kurczak w otrębach i warzywa

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 piersi z kurczaka***
  • 1 jajko*****
  • kilka łyżek otrąb owsianych**** 
  • kilka różyczek brokuła**** i kalafiora***
  • 6 niedużych ziemniaków***
  • olej rzepakowy**** 
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotować kalafiora, kiedy nieco zmięknie dodać brokuły i gotować al dente.
  2. Piersi nieco rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Panierować w jajku, następnie w otrębach i kłaść na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym. Smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia. 
  3. Podawać z ugotowanymi warzywami. 
  4. Opcjonalnie ziemniaki można podsmażyć z cebulą.

16 komentarzy:

  1. taki obiadek to ja mogę jeść tym bardziej, że na diecie jestem, smacznie wygląda,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, na dietę jak znalazł :) w końcu to lekki brzusio

      Usuń
  2. Pycha! Takie proste dania są najsmaczniejsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy11/20/2013

    Również robię taką panierkę z otrąb i jest przepyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie pyszności :) Uwielbiam kurczaka i to jedyne mięso oprócz ryb jakie jem , inne mi nie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super! chrupiący, pełen błonnika, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. o tak! O tak! :) Pychota, aż zachciało mi się obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam prostotę w swojej kuchni, nie mam odwagi ani wielkiej palącej chęci na odkrywanie nowych smakowych doznań, dlatego sama często oddaję chwałę takim właśnie obiadom, bo to pyszna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taką panierkę to ja bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. w takiej wersji jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy11/20/2013

    łatwo, szybko, pysznie i lekko;)

    OdpowiedzUsuń
  11. też jestem fanką takiej panierki, i jest o niebo lepsza od tradycyjnej:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedyś często robiłam sobie panierkę z otrębów :) Teraz wolę bez panierki, ale za to grillowaną pierś :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy3/31/2014

    Ile kcal pani liczy na taki obiadek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest dla mnie dość trudne pytanie. Po pierwsze ponieważ nie liczyłam nigdy kalorii jakoś nie wydają mi się one adekwatne do wartości produktu, po drugie ciężko teraz byłoby mi to wyliczyć ponieważ nie ważyłam jedzenia. Z ciekawości jednak wpisałam w jakiś kalkulator i zakładając po 100 g każdego z warzyw wychodzi 660 kalorii (bez kurczaka, ale z panierką). Więc niezbyt kaloryczny to obiad tak na moją podstawową wiedzę w zakresie kaloryczności :)

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP