Kupiłam na targu kukurydzę. Za kolbę 2 zł. Biorąc pod uwagę fakt, że już jedna potrafi mnie nasycić to mam tanią przekąskę. Kukurydza bez masełka dla mnie nie istnieje i taką też mam dla Was propozycję. Nowości w tym niewiele, bo myślę, że 90% społeczeństwa gotując świeżą kukurydzę z zamiarem zjedzenia jej bezpośrednio po ugotowaniu okrasza ją masłem.
Kukurydza z czosnkowym masłem
Składniki (na 1 porcję):
Kukurydza z czosnkowym masłem
Składniki (na 1 porcję):
- 1 kolba kukurydzy
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka pietruszki
- szczypta soli
- szczypta płatków chilli
Przygotowanie:
- Kukurydzę obrać z liści i włosów i gotować ok 20-30 minut w wodzie z cukrem.
- Z masła odkroić 2 łyżki i zostawić w temperaturze pokojowej, żeby niecko zmiękło.
- Zetrzeć do niego czosnek, dodać posiekaną pietruszkę, sól i chilli, wymieszać.
- Masło roztopić na gorącej kukurydzy i od razu zjeść.
ja w UK zawsze mam taką w lodówce.. :D najlepsza!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kukurydzę, i w sezonie często ją podaję właśnie z masłem i odrobiną przypraw. Pyszności
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia pysznej potrawy, ot co! :)
OdpowiedzUsuńKukurydza! Moja ulubiona to taka z grilla i wiadomo z masełkiem :)
OdpowiedzUsuńoch!! cóż mogę napisać?:D
OdpowiedzUsuńkocham! boję się tylko o zęby;D
Kukurydza jest przepyszna, jednakże jej uprawa wcale nie należy do najprostszych czynności ;) Rolnicy dobrze o tym wiedzą.
OdpowiedzUsuń