Dobre i orzeźwiające lemoniady to nie tylko te na bazie owoców. Warzywne również się sprawdzą, w szczególności z takich orzeźwiających warzyw jak ogórek. Swego czasu w dziewczeńskim gronie pijałyśmy wódkę z ogórkiem, teraz proponuję coś podobnego, tylko bez alkoholu.
Przygotowanie:
Lemoniada ogórkowa
Składniki:
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżeczka skórki z limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 0,7 ml wody gazowanej
- kostki lodu
Przygotowanie:
- Ogórka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do wysokiego naczynia i zblendować.
- Dolać 100 ml wody, dodać miód i skórkę z limonki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia miodu
- Jeżeli nie chcemy miąższu ogórka, można przecisnąć przez sitko lub gazę.
- Przelać do dzbanka/karafki, dolać pozostałą część wody. Podawać z lodem, plasterkami ogórka i kawałkami cytryny.
Ciekawy przepis, na pewno się skusze. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
szczerze powiem, że obawiałabym się :O i jeśli ktoś by mnie poczęstował, zapewne bym się skusiła, ale samej zrobić?
OdpowiedzUsuńRaczej nie ;D
jaka szkoda, że u mnie w sklepie nie mają limonek ;/ wypiłabym coś takiego po biegu :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco, ale nie mogę sobie wyobrazić jak to może smakować :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper! Jak dla mnie naprawdę rewelka :)
OdpowiedzUsuńSmakuje równie dobrze jak wygląda.
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
Usuń