17.7.14

Sorbet morelowo-bananowy

Nie wiem dlaczego zawsze kiedy chcę dodać przepis na ochłodę w Krakowie zaczyna padać. To tak jak z umytymi dopiero co oknami. Zawsze najpóźniej następnego dnia będzie deszczowo. Przepis na sorbet morelowo-bananowy dodaję więc dziś, żeby nikt nie mógł mnie obarczyć winą za ewentualną niepogodę w weekend. 
Sorbet jest przyjemnie słodko-kwaśny, oczywiście można użyć cukru wtedy będzie tylko przyjemnie słodki :)



Sorbet morelowo-bananowy

Składniki:
  • 2 dojrzałe banany
  • 4 duże morele
  • ewentualnie cukier/miód

Przygotowanie:
  1. Morele i banana dokładnie zblendować. W razie potrzeby dosłodzić. 
  2. Masę wyłożyć do plastikowego pudełka i wsadzić do zamrażalki.
  3. Dokładnie przemieszać lub ponownie zblendować po 1, 2, 3 i 4 godzinach co zapobiegnie powstaniu kryształków lodu*
  4. Wyjąć z zamrażalki 10-15 minut przed podaniem, żeby łatwiej się nakładało. 
*ja wymieszałam sorbet tylko 2 razy dlatego wyczuwalne były kryształki lodu.





Akcja lodowa 2014

4 komentarze:

  1. zazdroszczę Ci! Sama zjadłabym teraz taaaki.. ja nie w Polsce, ale tutaj żar nie gorszy.. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. nooo, trafiłaś! uwielbiam sorbety!! są najlepsze!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :D U mnie w Warszawie na szczęście nie pada, więc upał jest kolejnym powodem by je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP