Zupy to najlepszy pomysł na obiady w tygodniu, zwłaszcza o tej porze roku i zwłaszcza wtedy kiedy przez cały dzień nie ma możliwości na zjedzenie czegoś ciepłego. Zupy kremy nie wymagają wiele czasu i lubią je w zasadzie wszyscy. Jedni bardziej gęste i kremowe, inni mniej (w tym ja).
Zupa krem z kukurydzy
Składniki (na 2 porcje):
Przygotowanie:
Zupa krem z kukurydzy
Składniki (na 2 porcje):
- 1 kolba kukurydzy
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- szczypta soli, cukru, płatków chilli
- 1-2 łyżki mleczka kokosowego
Przygotowanie:
- Kukurydzę ugotować w wodzie ze szczyptą soli i cukru.
- Po ugotowaniu ostrym, dużym nożem odciąć ziarenka i dodać do gorącego bulionu.
- Dodać 1-2 łyżki mleczka kokosowego i szczyptę płatków chilli. Zblendować - długość blendowania zależy od tego jak bardzo kremową chcemy zupę, Ja wolę wyczuwać w niej kawałki warzyw.
genialna, na pewno smaczna i sycąca!
OdpowiedzUsuńwoow.. wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam, ale kusisz :)
Zapraszam do udziału w konkursie z nagrodami, w którym zadaniem jest przygotowanie zupy z kaszą:
OdpowiedzUsuńhttp://sio-smutki.blogspot.com
Trwa do 15 października:) Pozdrawiam serdecznie !
bardzo lubię takie zupy krem :)
OdpowiedzUsuńWłasnie zrobiłam, jest pyszna! Polecam!
OdpowiedzUsuńJedyna różnica, to to, że dałam kostkę rosołową a nie bulion :)
uwielbiam za prostotę i aromat:)))
OdpowiedzUsuńwitam bardzo ciekawy blog zapraszam także do mnie http://dietanaredukcje.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńMożna dać kukurydzę z puszki?
OdpowiedzUsuńmożna, ale myślę, że lepszy smak uzyskasz dzięki świeżej kukurydzy
Usuń