27.5.15

Deser owocowo-jogurtowy

Prościej już nie będzie. Jogurt plus owoce to najszybszy i najpyszniejszy deser oczywiście dla tych, którzy takie połączenia tolerują. Są też podobno tacy nieszczęśnicy, którzy po połączeniu owoców z nabiałem miewają wzdęcia lub inne rewolucje. Jeżeli to Was nie dotyczy, podobnie jak mnie to już teraz życzę smacznego deseru.




Deser owocowo-jogurtowy

Składniki (na 2 porcje):
  • duży jogurt naturalny
  • 1,5 jabłka
  • 2 łodygi rabarbaru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:
  1. Jabłko i rabarbar obrać i pokroić w kostkę.
  2. Masło roztopić w rondelku dodać cynamon, wsypać owoce oprószyć cukrem i wymieszać.
  3. Chwilkę podsmażać, dolać ok 100 ml wody i gotować do zmiękczenia owoców (jeżeli woda wyparuje a owoce nie będą miękkie dodać jeszcze trochę wody).
  4. Owoce zblendować na gładką masę. 
  5. Do szklanek nałożyć jogurt- masę owocową - jogurt -masę. Zjadać od razu lub na zimno


8 komentarzy:

  1. wspaniały lekki, sezonowy deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, dziś wróciłam do swojej rabarbarowej miłości :D Zamierzam korzystać na całego, więc porywam Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyyyyycha. idealne drugie śniadanie *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet nie wiesz jaką mam ochotę teraz na takie coś <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, na pewno go wypróbuję. ;) Już idę go wydrukować ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP