12.5.15

Pieczone frytki warzywne

Dawno temu uważano, że ziemniaki tuczą. I to nawet te z wody, więc o frytkach nikt na diecie nie śmiał nawet pomyśleć. Później okazało się, że to nie ziemniaki tuczą a tłuste sosiki, którymi je oblewamy. Dla ich fanów - kamień z serca, ziemniaki wróciły do łask. Jeszcze lepsza wiadomość to ta, że pieczony ziemniak nie wyrządzi nam krzywdy i smakuje niemal jak frytki smażone w głębokim tłuszczu. Allleluja! - jednak dieta to nie sama sałata. Z czasem zaczęto piec inne warzywa - marchewkę, pietruszkę, selera i to się dopiero okazał strzał w dziesiątkę. Wspaniałe urozmaicenie diety, a do tego nie ma się poczucia ciągłych ograniczeń. 
Zachęcam gorąco do przygotowania sobie takich frytek - mnie osobiście najbardziej do gustu przypadły oczywiście ziemniaczane, ale również selerowe. Mimo, że selera unikam to frytki z niego są wyborne. 



Pieczone frytki warzywne

Składniki (na 1 porcję):
  • 2-3 małe ziemniaki
  • 1 duża pietruszka
  • pół małego selera
  • sól, ostra papryka
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:
  1. Warzywa obrać i pokroić na małe słupki. 
  2. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość oprószyć solą i papryką, skropić delikatnie olejem.
  3. Piec w temperaturze 180* ok 30-40 minut. Podawać od razu.

3 komentarze:

  1. Frytki z piekarnika uwielbiam :D a do tego łosoś i już mi nic nie potrzeba :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja czasami mam fazę na frytki z pietruszki i jem je cały czas :D

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP