Od dłuższego czasu kiedy otwierałam lodówkę mój wzrok zatrzymywał się na kalafiorze, który leżał na półce. Jednak za każdym razem sięgałam po coś innego, aż w końcu przyszła jego kolej. W końcu, bo życie jego chyliło się ku upadkowi. Jedynym minusem poniższego przepisu jest to, że nie zważyłam kalafiora. Biję się w pierś, mea culpa. Więc jeżeli będziecie dodawać mąkę to musi być jej tyle, aby masa nie była zbyt płynna.
Przygotowanie:
Placki kalafiorowe
Składniki (na 8 sztuk):
- mały kalafior
- 4-5 łyżek mąki
- 1 jajko
- pół małego pęczka natki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kalafiora ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ugnieść dokładnie widelcem.
- Wbić jajko, dodać mąkę, sól, pieprz - wymieszać.
- Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Można oprószyć jeszcze mąką.
- Smażyć z obu stron do zrumienienia.
- Podawać z sosem czosnkowym -pół małego jogurtu naturalnego wymieszać z startym ząbkiem czosnku.
Lubię kalafiora pod każdą postacią, takie placuszki na pewno by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńNa pewno są przesmaczne,z kalafiora można dużo wyczarować:)
OdpowiedzUsuńMam smaka ostatnio na takie kalafiorowe lub brokułowe placki :)
OdpowiedzUsuńPycha propozycja :>
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam, chętnie bym spróbowała - ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńJuż wiem co jutro zrobię na obiad :-)
OdpowiedzUsuńSuper bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu polecam
OdpowiedzUsuńIle wychodzi placuszków z tych proporcji ?
OdpowiedzUsuńnapisane w przepisie - 8 sztuk.
Usuńpyszne, ja zrobilam te placuszki jako takie kotleciki do puree pychotka.
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie i teraz jest najlepsza pora na takie placuszki bo ziemniaczki bardzo fajnie wyrosły. Na pewno znacie https://mrchef.pl/pytania_i_odpowiedzi skąd możecie czerpać wszelkie porady dotyczące gotowania oraz na dostawę świeżych produktów.
OdpowiedzUsuńRobiłam już placki z prawie każdego warzywa, czas teraz na kalafior :) Ja w taki sam sposób robię placki z cukinii, tylko wcześniej trzeba odsączyć nadmiar wody :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam, wyszły pycha
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę 🙂
Usuń