6.6.14

Placki kalafiorowe

Od dłuższego czasu kiedy otwierałam lodówkę mój wzrok zatrzymywał się na kalafiorze, który leżał na półce. Jednak za każdym razem sięgałam po coś innego, aż w końcu przyszła jego kolej. W końcu, bo życie jego chyliło się ku upadkowi. Jedynym minusem poniższego przepisu jest to, że nie zważyłam kalafiora. Biję się w pierś, mea culpa. Więc jeżeli będziecie dodawać mąkę to musi być jej tyle, aby masa nie była zbyt płynna. 



Placki kalafiorowe

Składniki (na 8 sztuk):
  • mały kalafior
  • 4-5 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • pół małego pęczka natki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ugnieść dokładnie widelcem.
  2. Wbić jajko, dodać mąkę, sól, pieprz - wymieszać.
  3. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Można oprószyć jeszcze mąką. 
  4. Smażyć z obu stron do zrumienienia. 
  5. Podawać z sosem czosnkowym -pół małego jogurtu naturalnego wymieszać z startym ząbkiem czosnku.

16 komentarzy:

  1. Lubię kalafiora pod każdą postacią, takie placuszki na pewno by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno są przesmaczne,z kalafiora można dużo wyczarować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy6/06/2014

    Mam smaka ostatnio na takie kalafiorowe lub brokułowe placki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takich nie jadłam, chętnie bym spróbowała - ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Już wiem co jutro zrobię na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy7/01/2015

    Super bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy7/30/2015

    Ile wychodzi placuszków z tych proporcji ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy11/21/2016

    pyszne, ja zrobilam te placuszki jako takie kotleciki do puree pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy7/29/2017

    Wyglądają apetycznie i teraz jest najlepsza pora na takie placuszki bo ziemniaczki bardzo fajnie wyrosły. Na pewno znacie https://mrchef.pl/pytania_i_odpowiedzi skąd możecie czerpać wszelkie porady dotyczące gotowania oraz na dostawę świeżych produktów.

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam już placki z prawie każdego warzywa, czas teraz na kalafior :) Ja w taki sam sposób robię placki z cukinii, tylko wcześniej trzeba odsączyć nadmiar wody :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy1/28/2019

    Dzisiaj zrobiłam, wyszły pycha

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP