Nie mogę powiedzieć, że to ja wymyśliłam tą zupę, ale nie mogę też podać żadnego pierwotnego źródła, bo wszystkie przepisy jakie przejrzałam są niemal identyczne. Zresztą co nadzwyczajnego można wymyślić w zupie czy każdym innym podstawowym przepisie.
Nie wariuję również na tle szparagowym, bo sezon jest tak krótki, że ich ceny nie mają szansy spaść do takiej jaką bym chciała. Więc na sezon zjadam 2-3 razy. Jeżeli i Wy zaopatrzycie się w białe szparagi to ugotujcie sobie zupkę. A już na pewno zróbcie to wtedy kiedy za oknem jest tak szaro, buro i ponuro jak teraz.
Zupa krem szparagowa
Składniki (na 2 niewielkie porcje):
Przygotowanie:
Nie wariuję również na tle szparagowym, bo sezon jest tak krótki, że ich ceny nie mają szansy spaść do takiej jaką bym chciała. Więc na sezon zjadam 2-3 razy. Jeżeli i Wy zaopatrzycie się w białe szparagi to ugotujcie sobie zupkę. A już na pewno zróbcie to wtedy kiedy za oknem jest tak szaro, buro i ponuro jak teraz.
Zupa krem szparagowa
Składniki (na 2 niewielkie porcje):
- 25 g masła
- 30 g pora
- 300 g białych szparagów
- 500 ml bulionu warzywnego
- gałka muszkatołowa
- mleko
Przygotowanie:
- Pora zeszklić na maśle. Dodać wcześniej umyte i pokrojone w drobne części szparagi (ja również je obieram).
- Dolać bulion i gotować aż szparagi będą miękkie - ok 20 minut. Zdjąć z ognia i dokładnie zblendować.
- Dodać kilka łyżek mleka i gałkę muszkatołową.
Ach, już się nie mogę doczekać mojej pierwszej zupy szparagowej w tym roku :) Narobiłaś mi niesamowitego apetytu.
OdpowiedzUsuńpyszności!!!
OdpowiedzUsuńPyszne jedzonko :)
OdpowiedzUsuńoj, najważniejsze, że każda smakuje inaczej!
OdpowiedzUsuńchoć....ja ostatnio dosłałam reprymendę od ANONIMA, że śmiałam ukraść przepis na jakiś koktajl..................matko i córko :D no i że w ogóle wszystko zerŻnęłam, hahahaha, także uważaj, może jakaś zabłąkana blogowa dusza kiedyś Cię dopadnie i powie, napisze, że haloooooo, to moja zupa, garnek i takie tam :D:D:D:D:d