3.5.15

Twarogowe placuszki

Weekendowe, leciutkie jak puch śniadanie. Delikatne placuszki twarogowe, które koniecznie trzeba smażyć na małym ogniu, bo inaczej się spalą doszczętnie - wiem coś o tym, bo pierwsza porcja wylądowała zwęglona w koszu. Za to później poszło jak po maśle. Na śniadanie dziś już pewnie nie zdążycie ich zrobić, ale jak nie śniadanie to podwieczorek. 
Uwielbiam ten weekend majowy, bo mimo, że spędziłam go w domu, sama, to miałam czas nadrobić kilka przepisów na bloga, dzięki temu jadałam pyszne, leniwe śniadania. I tak myślę, że gdyby mi płacili kilka tysięcy tylko za to, to chętnie zrezygnowałabym z pracy; przynajmniej codziennie miałabym śniadaniową ucztę i codziennie byłaby sobota. Co najważniejsze nie musiałabym wstawać o 5.20 i spędzać codziennie 3 godzin w tramwajach. Jak to przyjemnie pomarzyć :)



Twarogowe placuszki

Składniki (na ok 8-10 sztuk):
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta cynamonu, imbiru
  • 1 płaska łyżka brązowego cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
  1. W miseczce umieścić pokruszony twaróg. Dodać mleko, jajko, cukier i wymieszać najlepiej widelcem rozgniatając przy okazji twaróg. Następnie dodać mąkę, proszek i przyprawy; ponownie wymieszać.  
  2. Na patelni rozgrzać trochę oleju i nakładać łyżką masę serową.
  3. Piec na małym ogniu z obu stron do zrumienia. 
  4. Podawać z owocami lub solo.



20 komentarzy:

  1. Jakie pyszności! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie idealne - na leniwe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam takich placuszków, ale wyglądają ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy9/01/2016

    Czy chudy twarog tez sie nada?

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie i wyszła lipa ;/

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie placuszki ! :) najlepiej na śniadanko <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy2/11/2017

    a czy zamiast cukru można dodać miód? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy2/14/2017

    Czy może być maka ryżowa ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być każda mąka, którą "zwiąże" ciasto, najlepiej jakaś cięzka jak pszenna, orkiszowa czy kukurydziana. Nie wiem czy ryżowa temu podoła. Nie korzystałam nigdy ze sklepowej ryżowej, tylko mieliłam sama i wiem, że własnoręcznie zmielona może się nie sprawdzić.

      Usuń
  9. Przepis zanotowany :) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj...u mnie cos wyszlo nie tak :( wszytsko dodalam wg przepsiu. Kompletnie sie nie chcialo zespolic na patelni. Jaka powinna byc konsysytencja surowej masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. surowa masa na placuszki nigdy nie może być zbyt płynna, tak, że jak łyżką nałożysz masę na patelnię to ona nie powinna się rozlewać. Placki twarogowe są bardzo delikatne, więc dużo też zależy od dodanej mąki, najlepiej dać ciężką mąkę - pszenna, orkiszowa, ewentualnie kukurydziana.

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP