Nasza zmiana sposobu odżywiania trwa już lekko ponad tydzień. Prócz tego, że zmieniło się to co jemy, zmieniło się również planowanie posiłków. A w zasadzie pojawiło się (to będzie lepsze słowo) planowanie posiłków. Pomyślałam nawet, że mogłoby to być tematem osobnego wpisu. Biorąc pod uwagę jak wiele jedzenia a tym samym naszych pieniędzy ląduje w koszach wnisokuję, że jednak nie wszyscy wiedzą jak rozplanowywać listę zakupów.
Dziś jednak będzie przepis idealnie wykorzystujący resztki warzyw z lodówki. Obiad na te dni, kiedy nie chce się stać w kuchni, albo po prostu jest się tak głodnym, że idealny obiad to przede wszystkim szybki obiad. W przepisie podaję warzywa, które my użyliśmy, ale jak wyżej - użyjcie co macie w lodówce, co lubicie.
Kaszotto z kaszą jęczmienną
Składniki (4 porcje):
Dziś jednak będzie przepis idealnie wykorzystujący resztki warzyw z lodówki. Obiad na te dni, kiedy nie chce się stać w kuchni, albo po prostu jest się tak głodnym, że idealny obiad to przede wszystkim szybki obiad. W przepisie podaję warzywa, które my użyliśmy, ale jak wyżej - użyjcie co macie w lodówce, co lubicie.
Kaszotto z kaszą jęczmienną
Składniki (4 porcje):
- 200 g suchej kaszy
- 1 pierś z kurczaka
- 1 żółta papryka
- 6 pieczarek
- 1/4 cukinii
- 2 średnie marchewki
- mała garść posiekanej cebuli dymki
- sól, pieprz, suszone zioła
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
- Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu
- Na oleju kokosowym (bądź innym) usmażyć kurczaka pokrojonego w kostkę.Przyprawić solą i pieprzem. Zdjąć kurczaka, ale nie przemywać patelni, na tej samej smażyć warzywa
- Wszystkie warzywa pokroić w duzą kostkę. Na patelnię wrzucić marchewkę, kiedy lekko zmięknie dodać paprykę, po chwili cukinię i na końcu pieczarki. Całość przyprawić ulubionymi suszonymi ziołami i solą
- Warzywa i kurczaka dodać do ugotowanej i odcedzonej kaszy; wymieszać.
- Podawać ciepłe
ależ ja uwielbiam taki dania! Kasza i warzywa.. <3 mniam! Kurczaka też nigdy dość ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuń