Dla mnie święta wielkanocne nie kojarzą się w ogóle z faszerowanymi jajkami. Z jajkami, owszem. Tymi gotowanymi w łupinkach cebuli, a jak byliśmy mniejsi gotowanymi w kolorowych farbkach. Jednak później zjadaliśmy je ot tak po prostu, z chrzanem lub majonezem, Wielkanocne, faszerowane jajka poznałam dopiero kiedy weszłam w sferę blogową i co rusz w tym okresie przygotowań przewijały mi się takie właśnie przepisy. Więc podobnie jak w przypadku mazurka, który też nie jest dla mnie strikte wielkanocnym ciastem (w rodzinnym domu królowały przede wszystkim babki i serniki) wbijam się w ogólnopolskie kanony i w tym roku serwuję faszerowane jaja :)
Jajka faszerowane awokado
Składniki (4 jajka):
Jajka faszerowane awokado
Składniki (4 jajka):
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pół dojrzałego awokado
- 100 g wędzonego łososia
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sól, pieprz,
- opcjonalnie: kawior i rukola
Przygotowanie:
awokado ostatnio króluje :)
OdpowiedzUsuńA ja zamieściłam ostatnio przepis na fit ciasteczka :)
http://przesungranice.blogspot.com/
świetna przekąska dla gości! i pięknie podana! ja nie przepadam za wędzonym łososiem ale wszystkie pozostałe składniki uwielbiam i chętnie przetestuję na sobie takie faszerowane jajka:) bo ostatnio jestem mało kreatywna i jeśli jajka to tylko w jajecznicy:) czas się zmotywować i zrobić coś nowego tym bardziej że awokado już zbyt miękkie się robi i dłużej na zjedzenie czekać nie może:) Wesołych i przepysznych świąt życzę!
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń