A więc stało się i upiekłam (już dobre 2 tygodnie temu) kolejny chleb z samych ziaren. Na bieżąco poszukuję kolejnych przepisów na bochenki bez mąki pszennej. Kilka znalazłam i mam nadzieję, że niedługo zaskoczę Was pomysłami na bezglutenowe wypieki.
Skupiając się jednak na tym poniżej, to znów zajadaliśmy się aż uszy się trzęsły! Kupiłam już zwykłe masło, więc nie musieliśmy udawać, że klarowane jest idealne do kanapek. Chlebek z masełkiem i pomidorem oprószony delikatnie solą to namiastka raju. Istnieją oczywiście inne, bardziej kaloryczne raje, ale tym razem ten mi w zupełności wystarczył. Jedynie radzę Wam użyć ciut mniejszej foremki bo jak widać kanapki nie są zbyt wysokie.
źródło: smakowitychleb.pl
Chleb czystoziarnisty, bez mąki II
Składniki (forma 26x12 cm)
Przygotowanie:
Skupiając się jednak na tym poniżej, to znów zajadaliśmy się aż uszy się trzęsły! Kupiłam już zwykłe masło, więc nie musieliśmy udawać, że klarowane jest idealne do kanapek. Chlebek z masełkiem i pomidorem oprószony delikatnie solą to namiastka raju. Istnieją oczywiście inne, bardziej kaloryczne raje, ale tym razem ten mi w zupełności wystarczył. Jedynie radzę Wam użyć ciut mniejszej foremki bo jak widać kanapki nie są zbyt wysokie.
źródło: smakowitychleb.pl
Chleb czystoziarnisty, bez mąki II
Składniki (forma 26x12 cm)
- 140 g słonecznika
- 60 g orzechów - u mnie mieszanka
- 80 g siemienia lnianego
- 50 g żurawiny
- 140 g płatków owsianych
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka miodu
- 3 jajka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Wymieszać ze sobą suche składniki.
- Masło roztopić razem z miodem, dodać do suchych składników
- Jajko ubić na pianę i dodać do reszty. Wymieszać.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę starannie dociskać, zostawić na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 160 stopni i piec 20 minut. Po tym czasie chleb przerzucić z formy na blachę wyłożonej papierem i piec kolejne 20 minut.
- Po upieczeniu dokładnie wystudzić, żeby chleb przy krojeniu się nie kruszył
Bardzo ciekawy blog!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się przepis i na pewno go wypróbuje!:)
Pozdrawiam.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię chleb i dotarłam do punktu 3. Pisze tam że jajka trzeba ubić. Nigdy nie słyszałam żeby można było ubić całe jajka więc mam roztrzepać CAŁE JAJKA czy ubić BIAŁKA? Proszę o szybką odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńPS. Blog i przepisy świetne :)
chyba trochę późna odpowiedź, ale trzeba ubić CAŁE JAJKA
UsuńOstatnio testowalam mieszanke z biedronki. Troche inny sklad niz Twoj. Pysznie smakowal z twarogiem:)
OdpowiedzUsuń