Pamiętacie super ciasto z ciecierzycy ? (link). Wszyscy, którzy zdecydowali się go upiec na pewno byli pod wrażeniem jego delikatności i puszystości. Mimo, że do ciasta nie zużywa się kopy jajek, czy mąki pszennej, która w duecie z masłem, wbrew pozorom również nadaje ciastu charakterystyczną, puszystą formę. W przepisie nie trzeba było wiele zmienić, aby cieszyć się kolejnym udanym wypiekiem, tym razem na bazie czerwonej fasoli! Jeżeli ciasto z ciecierzycy było dla Was miłym i smacznym zaskoczeniem ta propozycja również przypadnie Wam do gustu.
Ciasto z czerwonej fasoli (bez mąki i cukru)
Składniki (forma 26 x 12 cm):
Ciasto z czerwonej fasoli (bez mąki i cukru)
Składniki (forma 26 x 12 cm):
- 1 puszka czerwonej fasoli (standardowa 400 g)
- 3 jajka
- 40 g wiórków kokosowych
- 50 g masła klarowanego - roztopić
- 3 spore łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180*
- Do miski wsypać odcedzoną i przepłukaną w wodzie fasolę, wbić jajka; zblendować na gładką masę.
- Następnie dodać pozostałe składniki i ponownie blendować.
- Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i opróczonej mąką i piec około 40 minut, do suchego patyczka
- Przed krojeniem dobrze ostudzić
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńrobiłam takie ciacho z fasoli tyle że czekoladowe i pamiętam że wyszło przepyszne- choć mój luby się nie tyka moich zdrowych wynalazków niestety- on właśnie mąką i cukrem by się zajadał :( (i tak przemycam mu zdrowsze zamienniki ale ćśii:)) ps ale ja obiecałam sobie, że zrobię Twoje ciacho z ciecierzycy i oczywiście zabieram się od tamtej pory nadal- a właśnie zjadłam puszkę cieciorki bez dodatków zupełnie- tak uwielbiam ciecierzycę! jutro je w końcu upiekę! postanowione:)
OdpowiedzUsuń