2.4.16

Zdrowe batoniki bez pieczenia

Czy batoniki mogą być zdrowe ? a na dodatek słodkie, pyszne i zdrowe ? MOGĄ! Trzeba się powstrzymywać żeby nie zjeść od razu wszystkich. Bo mimo, że zdrowe to jednak jak we wszystkim umiar zachować należy. 

WSKAZÓWKI: Jako formę polecam zdecydowanie użyć silikonowej, jeżeli zwykła to wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam pojemnika do lunchboxa, który jest w miarę elastyczny, więc zastygłą masę wyjęłam z łatwością. Batoniki najlepiej cały czas przechowywać w lodówce i wyciągać dopiero przed jedzeniem. O ile mój sprzęt do mielenia pięknie rozdrobnił płatki owsiane i mieszankę orzechów o tyle po dodaniu pozostałych składników musiałam użyć blendera ręcznego bo sprzęt nie umiał "przemielić" tej masy. 



Zdrowe batoniki bez pieczenia

Składniki (4 sztuki, forma o dnie 15x9 cm)

  • 20 g płatków owsianych
  • 100 g mieszanki studenckiej
  • mała garść żurawiny
  • 5-6 suszonych daktyli
  • 15 g masła klarowanego lub oleju kokosowego

Przygotowanie:
  1. Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić 
  2. Płatki owsiane i mieszankę studencką zmielić.
  3. Masło/olej roztopić.
  4. Dodać żurawinę, namoczone daktyle, masło i ponownie zmielić lub zblendować 
  5. Masę przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
  6. Wyjąć, pokroić na porcje. Można posmarować roztopioną gorzką czekoladą


7 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie!! ;) Chyba się skuszę i wypróbuje wersję z olejem kokosowym <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :) Uwielbiam takie przekąski! Ale zawsze wkładam do zamrażarki, żeby było szybciej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, dobra oszczędność czasu, ale gdybym ja wsadziła do zamrażalki, zjadłabym je jeszcze przed zrobieniem zdjęć i byłoby nici z przepisu :)

      Usuń
  3. Muszę takie koniecznie kiedyś zrobić. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... czekoladą jeszcze nie polewałam. Muszę tak zrobić następnym razem. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam podobne batoniki ale piekłam je w 60 stopniach a w zasadzie to suszyłam- ale widzę, że nie jest to w ogóle potrzebne- takie surowe są najzdrowsze:)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP