9.5.16

Szparagi w mięsie mielonym

Wiecie, że ja praktycznie nie gotuję obiadów ? W ogóle nie jestem zbyt dobrą kucharką. Jak już mi coś wyjdzie to i tak zawsze muszę prosić męża o doprawienie. Dlatego po pracy ja wychodzę z psem a on zajmuje się obiadem. No nie wiem, tak dobrze to mają chyba jedynie żony kucharzy i wielkich miłośników gotowania :)
Wymyślenie obiadu zajmuje mu tyle co rzucenie okiem na składniki. Ja myślę dalej co moglibyśmy z tego zrobić, a on już zaczyna działać. Czasami dostanie mi się rola pomocnika, w której też nie zawsze dobrze się sprawdzam. Chociaż staram się bardzo, to jestem zbyt powolna względem jego (za)szybkich ruchów. Tym razem odpuściłam zupełnie, nawet rolę pomocnika, więc tym bardziej zaskoczył mnie efekt końcowy jednego z sobotnich obiadów.

WSKAZÓWKI: My kupiliśmy już obcięte szparagi, jeżeli kupicie standardową wersję, obetnijcie twarde części szparagów przed gotowaniem. 




Szparagi w mięsie mielonym

Składniki (5-6 sztuk):
  • 250 g mięsa mielonego
  • 250 g młodych, zielonych szparagów
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 300 ml wody
  • 200 ml mleka
  • masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
  1. Szparagi ugotować w osolonej mieszance wody i mleka. Kiedy będą miękkie odcedzić. 
  2. W misce wymieszać mięso, jajko, sól i pieprz. Dobrze zagnieść masę. Z mięsa formować "otwarte roladki" wsadzić do środka kilka szparagów i "zamknąć" roladkę tak żeby część szparagów wystawała poza. 
  3. Roladki obsmażyć z każdej strony na maśle klarowanym, następnie piec jeszcze przez 5-10 minut w 180*, żeby doszły w środku.
  4. Podawać z sosem (serek naturalny wymieszany z ketchupem).  

2 komentarze:

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP