Nadchodzi moja ukochana pora roku. W końcu słońce, długie dni, to jeszcze masa owoców! Nie tylko jabłka i banany na zmianę - chociaż uwielbiam i jedne i drugie to lepiej kiedy wybór jest większy. To jeszcze nie czas tych najsłodszych i prawdziwych w smaku owoców, ale z tych, które zaczynają się pojawiać już można zrobić coś dobrego. Moją alternatywą dla ciasta z owocami jest zapiekanie owoców pod kruszonką. Zapach podczas pieczenia milion razy intensywniejszy! Tym razem wykorzystałam śliwki i brzoskiwinie, ale możecie je zamienić na truskawki, maliny, gruszki czy wspomniane już jabłka. Wolna wola :)
Zapiekane owoce pod owsianą kruszonką
Składniki (2-3 porcje):
Zapiekane owoce pod owsianą kruszonką
Składniki (2-3 porcje):
- 450 g śliwek
- 500 g brzoskwiń
- 80 g płatków owsianych
- 20 g wiórek kokosowych
- 60 g płatków migdałowych
- 20 g mąki orkiszowej
- 50 g zimnego masła
- 40 g brązowego cukru
Przygotowanie:
- Z owoców wyciągnąć pestki i pokroić w mniejsze kawałki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- W osobnej misce wymieszać suche składniki. Dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki i wyrobić ciasto (Nie będzie to typowe kruche ciasto, ale chodzi o to, żeby masło połączyło się z resztą składników. Poćzątkowo łączyłam składniki rękoma, później użyłam robota)
- Kruszonką przykryć owoce, włożyć do piekarnika i piec 40-50 minut aż góra będzie zarumieniona. Zjeść na ciepło lub zimno
Widzę, że u nas podobnie :) Najlepszy czas na takie desery! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń