Te ciastka są inne niż wszystkie, które do tej pory robiłam. Wiedziałam, że chcę zrobić ciastka bardzo kruche, ale przy tym dość tłuste bo wtedy kruchość ma rację bytu. Stąd w ciastkach prym wiodą przede wszystkim mielone orzechy. Masa nie dawała dużych nadziei, ale ryzyko się opłaciło. Są naprawdę godne polecenia! Mocno orzechowe, kruche, z wyglądu jak kokosanki, ale tylko z wyglądu.
WSKAZÓWKI: Masa po połączeniu wszystkich składników jest dość klejąca i ciężko formować jakikolwiek kształt, dlatego najlepiej nakładać łyżką na papier i w takiej formie zostawić. Wtedy ciastka po upieczeniu będą przypominał z wyglądu kokosanki.
Ciastka daktylowo-orzechowe
WSKAZÓWKI: Masa po połączeniu wszystkich składników jest dość klejąca i ciężko formować jakikolwiek kształt, dlatego najlepiej nakładać łyżką na papier i w takiej formie zostawić. Wtedy ciastka po upieczeniu będą przypominał z wyglądu kokosanki.
Ciastka daktylowo-orzechowe
Składniki (8 sztuk):
- 50 g suszonych daktyli - 8 sztuk
- 70 g mielonych orzechów laskowych/włoskich
- 40 g mąki orkiszowej
- 35 g masła klarowanego - roztopić
- 40 g słonecznika
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 160*
- Daktyle zalać gorącą wodą.
- Połączyć ze sobą pozostałe składniki (prócz słonecznika). Dodać odsączone z wody daktyle i wszystko dokładnie zblendować. Dodać słonecznik i wymieszać. Masa będzie bardzo kleista.
- Łyżką nakładać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 25 minut, do zrumienienia.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo bardzo kuszące- fajny zdrowy skład- spróbuję zrobić i dorzucić mąki kokosowej :)
OdpowiedzUsuńnie są piękne:) ale patrząc na skład wiem, po prostu wiem, ze musiały wyjść przepyszne!
OdpowiedzUsuńA wyjdą z olejem kokosowym zamiast masła?
OdpowiedzUsuńoczywiście. masło klarowane i olej kokosowy można stosować zamiennie :)
Usuń