Przez ostatni czas upiekłam masę ciastek, dla przykładu: owsiane z dziurką, daktylowo-orzechowe, słodzone rodzynkami Wszystkie były zdrowe, odchudzone i bardziej lub mniej zbliżone do standardów sklepowych dotyczących kruchości, miękkości, zapachu, struktury... Do wszystkich bez wyjątku zamieściłam tutaj przepis. Bo nawet jeżeli uważam, że coś mi smakuje mniej nie znaczy, że nie posmakuje komuś innemu. Przykładu nie trzeba szukać daleko (chociaż nie dotyczy on ciastek): tarta z kaszą jaglaną. Nie zakochałam się w niej, nie skradła mojego serca, ale wiem, że kasza jest ostatnio modna i ma wielu zwolenników, podobne tarty królują na innych blogach i ludziom to bardzo smakuje. Więc na próbę zrobiłam i ja, ale na tym jednym razie się zaczęło i się skończyło :)
Dziś będę zachwalać te ciastka z dynią. Ale smaki, podobnie jak gusta to kwestia indywidualna i fakt, że ja się nad nimi rozpływam nie znaczy, że ktoś powie, że są suche/mdłe/bez smaku/nie słodkie czy jeszcze coś innego a ja będę ich bronić jak lwica. Tak czy siak, starając się przekonać do mojego smaku.
Ciastka to jak zwykle eksperyment, udany w 100% ale nadal eksperyment. Ciastka nie mają mąki, cukru, ani żadnego płynnego tłuszczu (masło, olej) a mimo to są zwarte, są miękkie ale przy tym troszkę kruche, są mega słodkie i po prostu rewelacyjne! Ciastka są na dodatek prawie wegańskie, ale bardzo łatwo można je na wegańskie przerobić. Miód można zastąpić np melasą, albo inną substancją słodzącą przypominającą w konsystencji miód. To jest akurat bardzo ważne, bo właśnie ten składnik pełni tutaj funkcję spoiwa razem z bananem, Upieczcie je koniecznie!
Ciastka z dynią
Składniki (10 sztuk):
- 40 g płatków migdałowych
- 40 g siemienia lnianego
- 30 g łuskanego słonecznika
- 100 g płatków owsianych
- 1 średni banan
- 30 g - 3 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- Płatki migdałowe, siemię lniane, słonecznik i płatki owsiane umieścić w blenderze i rozdrobnić (nie musi być dokładnie zmiksowane).
- Banana zblendować (nie zgnieść widelcem, ale użyć blendera) i dodać do pozostałych składników, podobnie jak pestki dyni i miód. Wymieszać do połączenia się składników
- Masę nakładać łyżką na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec około 30 minut
Zapowiadają się zdrowo i pysznie. Muszę je wypróbować.
OdpowiedzUsuńZapowiadają się zdrowo i pysznie. Muszę je wypróbować.
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis porozsyłany do koleżanek ;-)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że będą wszystkim smakowały :)
UsuńPlanuję zrobić i te ciastka, w związku z tym studiuję przepis i tak się zastanawiam czy zamiast płatków migdałowych dać obrane migdały? Skoro i tak blenduję? Czy jest jakaś różnica?
OdpowiedzUsuńjeżeli masz dobrze rozdrabniający blender to nie powinno mieć znaczenia czy użyjesz płatki czy całe migdały.
UsuńSą przepyszne!!!! Problem tylko taki, że zjadłabym wszystkie od razu.... ;P
OdpowiedzUsuń