Desery z kaszy jaglanej wyglądają zawsze cudownie. Zachęcają, sprawiają, że żołądek się kurczy i krzyczy, że jest głodny, a jeżeli nie głodny ale pełny to i tak znajdzie miejsce dla takiego deserku. Jednak desery z kaszy jaglanej wzbudzają kontrowersje. Bo o ile pięknie wyglądają i wizualnie podobają się niemal każdemu to kubki smakowe nie każdego będą zachwycone. Moje kubki nie potrafią się zdecydować. Wielką miłością do kaszy jaglanej na słodko nie pałam, ale też nie pluję nią po ścianach. Może Wy się w niej zakochacie.
Tarta jaglana
Składniki:
Spód:
Tarta jaglana
Składniki:
Spód:
- 15 sztuk suszonych daktyli
- 90 g (1 szklanka) zmielonych orzechów
- 80 g (1 szklanka) płatków owsianych
- opcjonalnie - kilka łyżek mleka lub wody
Krem:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki mleka
- 4 łyżki miodu
- kilka kropel aromatu waniliowego
- opcjonalnie - 2 płaskie łyżki maku
- do podania dowolne, letnie owoce
Przygotowanie:
- Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wyjąć z wody. Dodać orzechy i płatki owsiane i zmiksować blenderem. Jeżeli miksowanie będzie szło opornie dodać kilka łyżek mleka/wody.
- Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowaną masą wyścielić spód tarty. Odstawić do lodówki.
- Kaszę jaglaną uprażyć, żeby pozbyć się goryczki. Zalać mlekiem i gotować na małym ogniu aż kasza wsiąknie niemal całą wodę i będzie miękka. Lekko przestudzić odstawiając na około 15 minut.
- Po tym czasie dodać miód, aromat, mak i dokładnie zmiksować. Masę przelać na spód tarty. Ozdobić dowolnymi owocami. Przechowywać w lodówce.
Chętnie bym ją zjadła.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńWidzę ostatnio, że kasza jaglana bardzo modna.
OdpowiedzUsuńIdealny przepis...:) Kaszę jaglaną uwielbiamy, owoców teraz mnóstwo;)
OdpowiedzUsuńWciąż się przymierzam do takiego kremu jaglanego, może w końcu zrobię :>
OdpowiedzUsuńfajny przepis, z pewnością wypróbuje :d
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
muuooaa.blogspot.com
Przepis świetny, podrzucę koleżance linka
OdpowiedzUsuń