Od minionego weekendu czyli już w zasadzie 4 a może i 5 dni temu miałam ambitny, wspaniały plan zrobić kilka przepisów świątecznych. Nawet zaczęłam ten plan realizować. Zrobłam domowe pralinki, w smaku super, naprawdę, ale dałam za mało czekolady na spód i nie da się moich czekoladek wyjąć w całości z foremek. Mimo, że foremki są silikonowe. Pewnie to powtórzę, bo przepis jest prosty a przy tym fit, tyle, że nie wiem czy przed świętami się wyrobię. Drugą moją świąteczną propozycją miał być sernik. W poprzednim roku był sernik kawowy, w tym chciałam zrobić czekoladowy. Oczywiście wszystkie składniki do niego mam, ale jakoś nie mogę się zebrać. Winą za taki stan rzeczy obarczam trochę fakt, że mój mąż pracuję ostatnio w nocy. Przychodzi do domu nad ranem, więc śpi do 12-13, a ja mimo, że przespałam całą noc w przeciwieństwie do niego też wstaję grubo po 11, albo i przed 12 no bo co tu robić. Miksera nie włączę, blendera nie włącze, muzyki sobie głośniej nie puszczę. Więc przesypiamy w trójkę, razem z psem pół dnia. Na końcu się okazuje, że właśnie przeżyłam najbardziej bezproduktywny tydzień.
Na szczęście koktajle robi się szybko! przepis na nie też robi się szybko a w zasadzie się go nie robi tylko podaje składniki. I jest super przekąska. Pewnie nie użyłabym mleczka kokosowego do koktajlu, ale pewnego razu chciałam sobie koktajl zrobić do pracy, na drugie śniadanie a skończyło nam się mleko. Jedyne co można by za mleko uznać to była właśnie otwarta w lodówce puszka mleczka. Szczerze powiem - najpyszniejszy, lekko egzotyczny koktajl. Najpyszniejszy jest dlatego, że tłuszcz z mleczka kokosowego robi robotę. Wszystko co tłuste jest pyszne. Jak do zupy się doda trochę śmietanki też jest pyszniejsza, sosy na śmietanie też o wiele lepiej smakują. Tłuszcze nie takie straszne, a przy tym naprawdę podbijają smak potraw. Spróbujcie koktajlu, zmrożony, w letnie upały będzie idealny!
Egzotyczny koktajl z mleczkiem kokosowym
Składniki (3-4 nieduże porcje):
Na szczęście koktajle robi się szybko! przepis na nie też robi się szybko a w zasadzie się go nie robi tylko podaje składniki. I jest super przekąska. Pewnie nie użyłabym mleczka kokosowego do koktajlu, ale pewnego razu chciałam sobie koktajl zrobić do pracy, na drugie śniadanie a skończyło nam się mleko. Jedyne co można by za mleko uznać to była właśnie otwarta w lodówce puszka mleczka. Szczerze powiem - najpyszniejszy, lekko egzotyczny koktajl. Najpyszniejszy jest dlatego, że tłuszcz z mleczka kokosowego robi robotę. Wszystko co tłuste jest pyszne. Jak do zupy się doda trochę śmietanki też jest pyszniejsza, sosy na śmietanie też o wiele lepiej smakują. Tłuszcze nie takie straszne, a przy tym naprawdę podbijają smak potraw. Spróbujcie koktajlu, zmrożony, w letnie upały będzie idealny!
Egzotyczny koktajl z mleczkiem kokosowym
Składniki (3-4 nieduże porcje):
- 1 dojrzały banan
- 3 połówki brzoskwini - świeżej albo z puszki
- pół mango
- 3/4 puszki mleczka kokosowego (część stała i płynna)
- trochę syropu z brzoskiń z puszki, albo mleka roślinnego
- miód, lub cukier do smaku
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieścić w misie blendera i dokładnie zmiksować.
- Podać od razu, lub lekko schłodzić.
Oj znam połaczenie bananowo-brzoskwiniowe!
OdpowiedzUsuńPyszne!
W sam raz na dobry poczatek dnia...
:)
Świetne połączenie! ;)
OdpowiedzUsuńMuszę tego spróbować!
OdpowiedzUsuństrasznie lubię!mam dwa dojrzałe mango i dobrze że 2 bo jak mam jedną sztukę to nie ma bata- zjadam solo prosto z miseczki lub spod noża- taki koktajl z samym mango i mleczkiem koko zrobiłam raz w życiu i pyszny był no ale co ja poradzę jak ja to mango pochłaniam zaraz po pokrojeniu:)
OdpowiedzUsuńps super szklanki!
ps2 dzień nie do końca bezproduktywny- sen to zdrowie i regeneracja w końcu:)
Uwielbiam koktajle. Wypróbuję przepis na pewno :)
OdpowiedzUsuńwszystko co z kokosem to zawsze spoko :d
OdpowiedzUsuń