Chciałam napisać, że to idealne śniadanie na weekend. Bo w weekend jest zawsze bardziej kolorowo, zdrowo i powoli. Ale ta propozycja jest tak szybka, że idealna również na inne dni tygodnia. Tak jak owsianka. Wystarczy wstać dosłownie kwadrans wcześniej, wstawić kaszę do gotowania, w tym czasie nastawić kawę, zrobić make-up a może i uda się podjąć decyzję co do stroju. Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki, dodać owoce czy inne, ukochane dodatki i już. Bez większej sztuki, bez pilnowania, mieszania czy studzenia.
Bulgur na słodko
Składniki (na 1 porcję):
Bulgur na słodko
Składniki (na 1 porcję):
- 100 g kaszy bulgur
- 1,5 szklanko wody
- 1 łyżka brązowego cukru
- owoce
Przygotowanie:
- Kaszę zalać 1,5 szklanki wody (kaszy nie gotować w woreczku), dodać cukier i gotować na małym ogniu, aż kasza będzie miękka i wchłonie niemal całą wodę, ok 15-20 minut
- Zdjąć z ognia, odstawić, żeby kasza wsiąkła jeszcze resztę wody, jeżeli nie wsiąknie całości, odlać nadmiar wody.
- Przełożyć do miseczki, dodać owoce.
Świetny pomysł! Do tej pory jadałam tylko na wytrawnie kaszę bulgur ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie jem takie niedzielne śniadanko. Tylko dodałam do tego co powyżej odrobinę kardamonu i 3 krople esencji pomarańczowej. Do tego owoce i łyżka vege jogurtu kokosowego. Pychota :)
OdpowiedzUsuń