Jeżeli smakowało Wam ciasto z ciecierzycy PRZEPIS to i to będzie Wam smakowało. Zrobiłam je analogicznie, zamieniając ciecierzycę na białą fasolę. I to jest bardziej kokosowe, bo miejsce płatków migdałowych z bazowego przepisu zajęły wiórki kokosowe. Konsystencja jest albo bardzo podobna, albo identyczna. Wypróbujcie i powiedzcie czy wyczuwacie różnicę.
Fit ciasto z białej fasoli bez mąki
Składniki (forma 26 x 12 cm)
Fit ciasto z białej fasoli bez mąki
Składniki (forma 26 x 12 cm)
- 1 puszka białej fasoli
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu
- 50 g oleju kokosowego lub masła klarowanego - roztopić
- 30 g wiórek kokosowych
- opcjonalnie: ulubione owoce
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- Fasolę przepłukać na sicie. Przesypać do naczynia, wbić jajka i dokładnie zblendować na gładką masę.
- Dodać pozostałe składniki i ponownie zblendować. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut.
- W połowie pieczenia, na górze ułożyć owoce. Po upieczeniu dokładnie wystudzić
Koniecznie muszę spróbować ❤️��
OdpowiedzUsuńAlbo to kwestia gustu albo coś mi nie wyszło, ale kurczę niezbyt dobre to ciasto
OdpowiedzUsuńTeż mi średnio smakuje. Czuć mocno fasolę i tłuszcz. Następnym razem dałabym dużo mniej oleju.
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńA ja dodałam 1 bardzo dojrzałego banana, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i zamiast miodu erytrol i wyszło bardzo smaczne, lekkie ciasto 😁
OdpowiedzUsuńMoje smakowalo jak sernik tylko za malo posłodziłam :) gosciom nie podałam ale na sniadanko i podwieczorek ze słodkim kakao pycha :) robilam z borowkami :)
OdpowiedzUsuń