Lubię gotować mężowi obiady. Raz bardziej, raz mniej, wiadomo. Mniej kiedy sama nie mam pomysłu na obiad i wiem, że wtedy jedyne na co mnie stać to ugotowanie ziemniaków, warzyw i usmażenie czegoś prostego mięsnego, najlepiej kurczaka w kawałkach, bo kotleta w życiu nie robiłam. No więc żadna fantazja. Wtedy najczęśćiej okazuje się, że mąż obiad zjadł w pracy. Z jednej strony dobrze, bo nie skompromituję się z moim super prostym i "ambitnym" obiadem, a z drugiej - i co ja teraz z tym wszystkim zrobię, nie mam aż tak wilczego apetytu. Ok, mam wilczy apetyt, ale tylko w stosunku do słodyczy, ale teraz nie. Bo teraz przecież jest dieta. Ale wracając do sedna resztek z obiadu. Najlepiej wykorzystać je w omlecie, a omlet z ziemniakami jest rewelacyjny.
Omlet z ziemniakami
Składniki (patelnia 24 cm):
Omlet z ziemniakami
Składniki (patelnia 24 cm):
- 3 jajka
- 2 ugotowane, wystudzone ziemniaki
- 1 mała cebulka
- opcjonalnie: mała garść zblanszowanego szpinaku
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, oprószyć solą, podsmażyć na masłe, Kiedy się zeszkli dodać szpinak, potrzymać na ogniu, aż ze szpinaku odparuje nadmiar wody.
- W miseczce rozkłócić ze sobą jajka. Przyprawić solą i pieprzem. Wylać na patelnię.
- U góry ułożyć pokrojone w plasterki ziemniaki.
- Smażyć pod przykryciem na małym ogniu, aż jajka będą ścięte. Omleta nie trzeba przewracać na drugą stronę.
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda niesamowicie apetycznie! Aż mi ślinka pociekła, a tyle już dziś zjadłam hah.
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła :) wyjątkowo nie mam ochoty na słodkie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna propozycja. Omletu z ziemniakami jeszcze nigdy nie jadłam. Muszę to spróbować ze szpinakiem wersja będzie zapewne smaczna. Bardzo prosty obiadek
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie i ciekawie to wygląda, nigdy nie próbowałam, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz :) Chętnie spróbuję. dla oszczędności czasu można też spróbować zamawiać produkty spożywcze na https://mrchef.pl/pytania_i_odpowiedzi razem z przepisami także. A wszystko świeże.
OdpowiedzUsuń