Od tygodnia ścisła dieta. Tzn nie taka znów ścisła, bo na ciasteczka, zwłaszcza przez siebie upieczone sobie pozwalam. I nie taka znów ścisła, bo jem 5 razy dziennie, o wiele więcej niż jadłam kiedy myślałam, że schudnę od niejedzenia. Do tego przeprowadzam eksperyment odstawienia zwierzęcego mleka, bo mój wydęty, kłujący brzuch i uczucie ciężkości gdzieś mają swoje źródło. Po wczorajszym zjedzeniu owsianki na mleku i rewelacjach jakie działy się w moim brzuszku, chyba mogę stwierdzić, że znalazłam przyczynę. Aczkolwiek dla pewności lepiej jeszcze zrobić kilka testów. No i chyba pora pokochać czarną kawę, bo już lepsza czarna niż z mlekiem roślinnym.
Bezglutenowe ciasteczka migdałowe
źródło: facetikuchnia.com.pl
Składniki (9 dużych ciasteczek):
Bezglutenowe ciasteczka migdałowe
źródło: facetikuchnia.com.pl
Składniki (9 dużych ciasteczek):
- 125 g tartych migdałów
- 3/4 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru
- 1 duże białko
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180-200*
- Białko ubić, niekoniecznie na sztywno. Dodać cukier i wymieszać.
- Dodać starte migdały i wmieszać delikatnie w masę, szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
- Masę przekładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując ciastka. Zostawiać trochę miejsca obok siebie, bo ciastka nieco urosną.
- Piec około 10-15 minut, do zrumienienia. Studzić na kratce.
Ciasteczka wyglądają smakowicie. Chętnie wypróbuje przepis.
OdpowiedzUsuńRównież zauważyłam u siebie podobne symptomy po mleku. Do kawy polecam mleko kokosowe, zwłaszcza domowej roboty albo mleczko kokosowe z puszki - to z kartonu wg mnie jest słabe w smaku.
kupiłam dziś mleko bez laktozy, zobaczymy jak się będę po nim czuła :)
UsuńSmacznie :-)
OdpowiedzUsuńU mnie mleko bez laktozy nie pomogło a do kawy z mlekiem sojowym szybko sie przyzwyczailam. Ciasteczka pieke w weekend, do kawy jak znalazl!
OdpowiedzUsuńJa tak się cały czas zastanawiam nad tym gultenem, nagle ludzie w XXI wieku wymyślili sobie gluten, 5 tys jedzenia chleba i dopiero teraz zaczął ludziom przeszkadzać gluten. Nie potrafię tego pojąć do dzisiaj.
OdpowiedzUsuńDlaczego? A dlatego, że w dzisiejszych czasach dzisiejsza pszenica to zupełnie inna pszenica niż kiedyś. Randapu, którym teraz się polewa zboża, rzepak kiedyś też nie stosowano
Usuń