Skoro można piec cukiniowe ciasta, można też robić cukiniowe ciasteczka. Dzięki zastąpieniu znacznej ilości mąki płatkami i otrębami owsianymi ciasteczka są bardzo kruche. Można jeść solo, albo jako markizy przełożyć dżemem, powidłami lub jak u mnie musem kokosowym. Jako markizy chyba są nawet lepsze, bo te jako pierwsze zniknęły z talerza.
Weekend już za rogiem, do kawy na tarasie (o ile pogoda u Was nie deszczowa) będą w sam raz!
Cukiniowe, kruche ciasteczka
Składniki (na 2 blachy małych, pojedynczych serduszek):
Weekend już za rogiem, do kawy na tarasie (o ile pogoda u Was nie deszczowa) będą w sam raz!
Cukiniowe, kruche ciasteczka
Składniki (na 2 blachy małych, pojedynczych serduszek):
- 100 g cukini
- 100 g mąki orkiszowej
- 40 g płatków owsianych
- 50 g otrębów owsianych
- 50 g drobnego cukru
- 110 g zimnego masła
- opcjonalnie: dżem, powidła, mus
Przygotowanie:
- Cukinię zetrzeć na tarce o małych okach. Odcisnąć nadmiar wody.
- W osobnej misce wymieszać mąkę, płatki, otręby, cukier. Dodać startą cukinię i pokorojone na kawałki masło. Wyrobić ciasto rękoma lub mikserem. Zawinąć w folię i wsadzić do zamrażarki na pół godziny.
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- Ciasto wyjąć, stolnicę mocno podsypać mąką. Ciasto podzielić na 2-3 części i każdą z nich rozwałkowywać, wykrawając ciasteczka (jeżeli ciasto będzie lepiło się mocno do wałka, można rozwałkowywać je między dwoma płatami folii spożywczej).
- Piec około 15 minut, do zrumienienia. Wystudzić. Zimne ciasteczka przełożyć dżemem, lub zjadać solo.
Cudnie wyglądają, muszę je zrobić bo jestem ciekawa ich smaku
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńnie sądziłam że z cukinii można zrobić ciastka, człowiek sie uczy całe życie.
OdpowiedzUsuń