Odżywki białkowe to produkt nie tylko dla panów z pulsującymi żyłami na rękach, umięśnionymi udami i szerokimi jak futryny drzwi barkami. Chociaż jeszcze stosunkowo niedawno tak właśnie myślano. Mi koktajl białkowy zastępuje jeden posiłek w ciągu dnia, najczęściej jest to kolacja, a w zasadzie to zawsze jest kolacja :) Ale dziś mam inny sposób na jej zastosowanie - proteinowe batoniki, naładowane wręcz białkiem. Lepiej więc sobie dozować przyjemność ich jedzenia i ograniczyć się do jednego dziennie. Batony najlepiej przechowywać w lodówce, a już napewno podczas tych Afrykańskich upałów, które podobno docierają nad Polskę.
Domowe batoniki proteinowe
Składniki (6 batonów, forma 24 x 21 cm):
Domowe batoniki proteinowe
Składniki (6 batonów, forma 24 x 21 cm):
- 80 g odżywki białkowej - u mnie smak owoców leśnych
- 50 g płatków owsianych górskich
- 50 g żurawiny
- 50 g mieszanki orzechów
- 1 spora łyżka masła orzechowego
- 150 ml mleka
Przygotowanie:
- W misce połączyć ze sobą wszystkie składniki, prócz masła orzechowego i mleka.
- Mleko przelać do garnuszka i podgrzewać. Dodać do niego masło orzechowe i mieszać, żeby przybrało bardziej płynną konsystencję. Mleko z masłem przelać do pozostałych składników i wymieszać.
- Formę wyłożyć folią spożywczą i przełożyć do niej masę. Wyrównać, najlepiej mokrą dłonią. Chłodzić w lodówce całą noc. Później batoniki nadal przechowywać w lodówce
fajne, bo można spakować i mieć zdrową przegryzkę w podróży :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super! Zjadło by się ;)
OdpowiedzUsuńNiestety moje batoniki wyszły lepkie i za miękkie.W smaku ok.
OdpowiedzUsuń