Kiedy ja dojeżdżam nad nasze piękne, polskie morze i wypatruję równie pięknego słońca, Was zapraszam na śniadanie. Bardzo pożywne, dostarczające ogromnej ilości białka. Kalafior to resztka z wczorajszego obiadu i co tu zrobić z kilkoma różyczkami. Zjeść ugotowane, klasycznie, albo zrobić omlet. Tak właśnie, omlet. Moja pierwsza wizja to omlet czekoladowy, ale skończyło się na dodaniu białka, dzięki czemu omlet nie potrzebuje już innego źródła słodyczy. Jest bardzo mięciutki i delikatny. Warty wypróbowania.
Białkowy omlet kalafiorowy
Składniki (patelnia 24 cm):
- 2 jajka
- 200 g kalafiora
- 1 miarka odżywki białkowej - 30g
- 30 g mąki jaglanej
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka masła do smażenia
Przygotowanie:
Mniam! :)
OdpowiedzUsuńfajna alternatywa dla klasycznego omleta :)
OdpowiedzUsuńzgadza się, nawet omlet może być ciekawy.
OdpowiedzUsuń