27.8.17

Domowy kisiel wiśniowy

Desery z chia, domowe ptasie mleczka, fit wersje popularnych ciast i batoników. Prześcigamy się kto zrobi coś nowego, kto udoskonali, kto zrobi lepsze i smaczniejsze. A zapomniany i odstawiony na bok kisiel czeka na swoją kolej, żeby go pochwalić i docenić. Kilka minut roboty, łącznie już z odmierzeniem wody i deser gotowy. A że do kisielu najlepsze są letnie owoce, to tym bardziej nie ma się co zastanawiać, tylko robić! 

Domowy kisiel wiśniowy

Składniki (2 małe porcje):
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni świeżych lub z kompotu
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
Przygotowanie:
  1. Wiśnie wsypać do rondelka, zalać 3/4 szklanki wody, dodać cukier i zagotować. 
  2. W pozostałej części wody rozprowadzić skrobię i dokładnie wymieszać. Całość przelać do gotujących się wiśni. Zamieszać i gotować jeszcze przez chwilkę. Zdjąć z ognia.
  3. Kisiel podawać na ciepło lub zimno


3 komentarze:

  1. Świetny pomysł! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry pomysł na szybkie słodkie danie. Ja też bardzo lubię sobie podjeść coś takiego jak kisiel czy budyń, mamy jakieś słoiczki z wiśniami to muszę sprawdzić tą pozycje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten kisiel jest idealny, lepszego nigdy nie jadłem. Przyznam się że na początku sceptycznie podchodziłem do tego przepisu, teraz najchętniej jadłbym to non stop ;)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Top Blogi
TOP