30.8.17

Ryżowe ciasteczka bezglutenowe

Mąka ryżowa wydaje się być zdrowsza niż mąka pszenna. Zresztą, każda mąka wydaje się być zdrowsza i lepsza niż biała, przetworzona mąką pszenna. Jednak pod względem indeksu glikemicznego mąka ryżowa wypada tragicznie zajmując miejsce jeszcze gorsze niż mąka z pszenicy. Jak żyć i nie zwariować w gąszczu tych wszystkich informacji, diet, mody i jak odnaleźć drogę do szczęścia swojego organizmu i płaskiego brzucha ? Pozostaje nam tylko metoda prób i błędów. Dzisiaj ta metoda będzie słodką przyjemnością z kawałkami gorzkiej czekolady

Ryżowe ciasteczka bezglutenowe

Składniki (12 małych sztuk):
  • 100 g mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego - roztopić
  • 3 łyżki cukru kokosowego (lub 2 łyżki brązowego cukru)
  • garść kropelek czekoladowych
Przygotowanie:
  1. Do roztopionego, lekko przestudzonego oleju kokosowego dodać pozostałe składniki i wymieszać. 
  2. Naczynie z masą schować do lodówki na około 30 minut.
  3. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180*. Z masy formować kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec każdą kuleczkę spłaszczyć. 
  4. Piec około 15-20 minut




10 komentarzy:

  1. Anonimowy8/30/2017

    Czy Ksylitol tez sie nada ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy8/30/2017

    Właśnie ciasto się chłodzi w lodówce :p A tak na przyszłość, zamiast jajka można dodać np. Pół banana? P.s. nie wiem czy dodał się mój poprzedni kom. więc napisałam drugi ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zastąpić bananem oczywiście, albo musem jabłkowym.
      Mam nadzieję, że ciasteczka przypadną do gustu :)

      Usuń
    2. Anonimowy8/30/2017

      Wyszły bardzo dobre, ja zrobiłam z rodzynkami ale nastepny raz bedzie juz z czekoladą :p

      Usuń
    3. jestem teraz przeszczęśliwa ;)

      Usuń
  3. Anonimowy8/31/2017

    Wyglądają przepysznie! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy10/01/2017

    Czy na drugi dzień też są dobre?

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP