Mąka ryżowa wydaje się być zdrowsza niż mąka pszenna. Zresztą, każda mąka wydaje się być zdrowsza i lepsza niż biała, przetworzona mąką pszenna. Jednak pod względem indeksu glikemicznego mąka ryżowa wypada tragicznie zajmując miejsce jeszcze gorsze niż mąka z pszenicy. Jak żyć i nie zwariować w gąszczu tych wszystkich informacji, diet, mody i jak odnaleźć drogę do szczęścia swojego organizmu i płaskiego brzucha ? Pozostaje nam tylko metoda prób i błędów. Dzisiaj ta metoda będzie słodką przyjemnością z kawałkami gorzkiej czekolady
Ryżowe ciasteczka bezglutenowe
Składniki (12 małych sztuk):
Ryżowe ciasteczka bezglutenowe
Składniki (12 małych sztuk):
- 100 g mąki ryżowej
- 1 jajko
- 1,5 łyżki oleju kokosowego - roztopić
- 3 łyżki cukru kokosowego (lub 2 łyżki brązowego cukru)
- garść kropelek czekoladowych
Przygotowanie:
- Do roztopionego, lekko przestudzonego oleju kokosowego dodać pozostałe składniki i wymieszać.
- Naczynie z masą schować do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180*. Z masy formować kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec każdą kuleczkę spłaszczyć.
- Piec około 15-20 minut
Czy Ksylitol tez sie nada ?
OdpowiedzUsuńwszystko co słodkie, ale nie w płynie :)
UsuńWłaśnie ciasto się chłodzi w lodówce :p A tak na przyszłość, zamiast jajka można dodać np. Pół banana? P.s. nie wiem czy dodał się mój poprzedni kom. więc napisałam drugi ;p
OdpowiedzUsuńmożna zastąpić bananem oczywiście, albo musem jabłkowym.
UsuńMam nadzieję, że ciasteczka przypadną do gustu :)
Wyszły bardzo dobre, ja zrobiłam z rodzynkami ale nastepny raz bedzie juz z czekoladą :p
Usuńjestem teraz przeszczęśliwa ;)
UsuńWyglądają przepysznie! Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńCzy na drugi dzień też są dobre?
OdpowiedzUsuńtak :)
Usuń