Moja mama uwielbia ciasta i torty, ale ma cukrzycę. Ona uważa, że teraz to nic nie może jeść i jest lekko podłamana. Na szczęście chudnie i to dużo podobno (niestety od maja jej nie widziałam) i to ją motywuje do trzymania tej swojej cukrzycowej diety. W październiku moja mama ma urodziny i akurat wtedy zaplanowany mam urlop w Polsce. Za punkt honoru postawiłam sobie upieczenie jej tortu. Niech wie, że z cukrzycą też można jeść torty! Poczyniłam pierwsze przymiarki, ktore dziś Wam prezentuję. Kokosowa "masa" to istna rewelacja, ale zbyt kokosowy i dość ciężki spód owszem nadaje się na ciasto do herbatki, ale nie nadaje się na tort. Zabawy z mąkami będzie zatem ciąg dalszy. Was zachęcam do upieczenia tego podwójnie kokosowego ciasta. Spód jest zwarty, ciężki, nawet dość suchy, ale z kokosową masą i owocami tworzy bardzo dobry duet. Aa i zapomniałam dodać, że wypiek jest bezglutenowy, można jeść na diecie, nawet glikemicznej. Owszem zawiera mąkę ryżową i skrobię ale od takich ilości się nie tyje :)
Bezglutenowy torcik kokosowy
Składniki (tortownica 20 cm):
Ciasto:
Bezglutenowy torcik kokosowy
Składniki (tortownica 20 cm):
Ciasto:
- 5 jajek
- 70 g mąki kokosowej
- 30 g mąki ryżowej
- 30 g skrobii ziemniaczanej
- 3-4 łyżki cukru
Masa kokosowa:
- puszka schłodzonego mleczka kokosowego - tylko stała część
- 3 łyżki naturalnego jogurtu greckiego, lub innego gęstego
- 2 łyżki syropu z agawy, lub innego słodzidła
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywną pianę. Kiedy piana będzie już lekko sztywna dodać cukier i ubijać nadal na najwyższych obrotach ok 2-3 minuty. Po tym czasie dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.
- W osobnej misce wymieszać ze sobą wszystkie rodzaje mąk. I powoli dodawać je do jajecznej masy. Miksować tylko do połączenia się składników (masa przez mąkę kokosową będzie wyglądała jak pianka, nie będzie płynna).
- Masę "przelać" do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20-25 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i dokładnie wystudzić.
- Składniki na masę zmiksować ze sobą. Wysmarować górę wystudzonego ciasta (ciasto zamknięte w tortownicy) i wsadzić do lodówki na całą noc, żeby masa stężała.
- Przed podaniem ozdobić świeżymi owocami.
Na pewno się ucieszy :) a ciasto wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda super!!!
OdpowiedzUsuń