10.9.17

Sałatka z gruszką i granatem

Na diecie warto przeprosić się z sałatkami. Ale tak naprawdę przeprosić i docenić. Po pierwsze nic nie posiada takiej mocy czyszczenia lodówek z artykułów z datą ważności u progu, zbyt dojrzałych czy zaczynających brązowieć niż właśnie one. Po drugie to szybka opcja w zasadzie na każy posiłek w ciągu dnia. 
Zupełenie niepotrzebnie jesteśmy przyzwyczajeni do sałatkowych sosów, dresingów czy majonezów. Rezygnując z tej "części" sałatki, można naprawdę zaoszczędzić sporo kalorii. Sosy do sałatek to ta sama kategoria ukrytych kalorii co, te które są wypijane z mlecznymi kawami na mieście, słodkimi napojami czy dosładzanymi sokami. W tej sałatce dresing zapewnia soczysta gruszka i rozgryzane słodkie kuleczki granata. Kalorie podbijają orzeszki. Jedna porcja to około 290 kalorii. Teraz wyobraźcie sobie, że całość zalewacie tłustym sosem. I co ? zdrowa, na pozór lekka sałatka dobija do 500 kalorii, a w zasadzie głód nie został do końca zaspokojony. 


Sałatka z gruszką i granatem

Składniki (1 duża lub 2 małe porcje):
  • 2 garście rukoli
  • 2 dojrzałe, soczyste gruszki
  • 1 duży granat
  • 4 plastry sera camembert
  • 30 g fistaszków bez soli
Przygotowanie:
  1. W miseczce ułożyć rukolę. Gruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, położyć na rukoli. 
  2. Dodać pokrojonego camemberta i ziarenka granata. Całość posypać fistaszkami.  



2 komentarze:

  1. Nigdy nie wpadłbym nawet na takie połączenie. Sałatka jest bardzo dobra i lekka, powoli zastępuje moje podwieczorki :)

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP