Standardowo już przed rozpoczęciem pracy była mowa o tym, że jak zacznę fizycznie pracować to schudnę. Osiem godzin chodzenia w kółko powinno jakoś działać - nabrałam się na to drugi raz. Ciężka praca fizyczna wcale nie odchudza, bo z automatu zwiększa się kaloryczność posiłków. Po pracy marzę o słodkim ciasteczku, o ciepłym obiadku i to najlepiej już, natychmiast. Nikt nie czeka na mnie w domu z ciepłą zupką. To jak nie ma zupki, to chociaż tosta zjem na szybko. Na deser wspomniane ciasteczko, później spadek energii, drzemka, a po drzemce trzeba ratować poziom cukru, bo poleciał na łeb, na szyję. Gdybym tylko jadła te swoje wypieki, bez białej mąki, bez białego cukru to wszystko byłoby pięknie. Ale niestety raczę się tym sklepowym syfem. Od pierwszego dnia pracy i tak jest duża poprawa, ale nadal nie potrafię całkowicie nad tym zapanować. Potrzebuję bardzo silnej motywacji i bata nad sobą.
*Do upieczenia tego ciasta użyłam musu z najbardziej chyba znienawidzonej dyni hokkaido, bo to jej miąższ jest mięsisty, zwarty i powoduje zakalce. Ale można tą dynię, a w zasadzie mus z niej zrobiony oswoić - wystarczy trochę rozrzedzić - w tym wypadku sokiem z mandarynek.
Jeżeli Wasz mus jest rzadki to punkt z mandarynkami możecie pominąć.
Ciasto jest niezwykle mięciutkie i mokre.
PRZEPIS na mus z pieczonej dyni
Bezglutenowe dyniowe ciasto
Składniki (tortownica 20 cm):
Przygotowanie:
*Do upieczenia tego ciasta użyłam musu z najbardziej chyba znienawidzonej dyni hokkaido, bo to jej miąższ jest mięsisty, zwarty i powoduje zakalce. Ale można tą dynię, a w zasadzie mus z niej zrobiony oswoić - wystarczy trochę rozrzedzić - w tym wypadku sokiem z mandarynek.
Jeżeli Wasz mus jest rzadki to punkt z mandarynkami możecie pominąć.
Ciasto jest niezwykle mięciutkie i mokre.
PRZEPIS na mus z pieczonej dyni
Bezglutenowe dyniowe ciasto
Składniki (tortownica 20 cm):
- 80 g mąki z ciecierzycy
- 80 g mąki ryżowej
- 45 g ksylitolu, lub więcej
- 2 jajka
- 150 g puree z dyni PRZEPIS
- *sok i skórka otarta z dwóch małych mandarynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 100 ml oleju
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- W misce wymieszać ze sobą oba rodzaje mąk, cynamon, imbir i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszać puree z dyni z sokiem i skórką z mandarynek. Następnie wbić jajka, dodać ksylitol lub inną substancję słodzącą i ponownie wymieszać.
- Do mokrych składników wsypywać powoli suche cały czas mieszając, lub miksując na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników.
- Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i piec około 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić.
- GÓRA CIASTA: 2 spore łyżki śmietanki kokosowej zmiksować z łyżką dyniowego puree i 1-2 łyżkami ksylitolu. Posmarować wierzch ciasta, przechowywać w lodówce.
Świetnie! :-)
OdpowiedzUsuń