Przy weekendowych spotkaniach, przy filmie, książce i ploteczkach dobrze jest coś przegryźć. Najlepiej zaś smakują przekąski przygotowane samodzielnie, poziom trudności nie jest istotny. Bo dajmy na to takie prażone pestki dyni to przecież łatwizna, ale warto dla swojej satysfakcji i smaku zrobić je samemu. Największa trudność, która wystawia cierpliwość na ciężką próbę to oddzielenie pestek od tej łykowatej części dyni, ale później już idzie gładko.
Prażone pestki dyni
Składniki:
- pestki z wydrążonej dyni
- 0,5-1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 0,5 -1 łyżeczka soli
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Pestki oddzielić od łykowatej części dyni. Zalać wodą i moczyć, najlepiej całą dobę.
- Po tym czasie pestki przesypać na sito, przepłukać bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem.
- Piekarnik rozgrzać do 200*
- Pestki wsypać do miseczki, dodać olej, przyprawy i wymieszać.
- Pestki wysypać równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 20 minut, do zrumienienia.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń