Ile przepisów można zrobić z jednej, średniej wielkości dyni ? Ja zrobiłam już mus, pieczone pestki, ciasto i ciasteczka. Musu została jeszcze szklanka, więc na 2 pomysły powinno jeszcze wystarczyć. Dziś zaczynam od tego właśnie musu, który jest podstawą zdecydowanej większości dyniowych przepisów. I chociaż do niedawna myślałam, że mus można zrobić jedynie z pieczonej dyni, to ostatnio spotykam się z szybką wersją - musu z dyni gotowanej; zdecydowanie do wypróbowania.
Mus z pieczonej dyni
Składniki:
Mus z pieczonej dyni
Składniki:
- dynia
Przygotowanie:
- Dynię pokroić na kawałki (jak na drugim zdjęciu). Wyjąć miąższ, ale nie obierać dyni ze skóry.
- Kawałki dyni ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180* do miękkości (widelec wbity w dynię musi łatwo wejść).
- Po pieczeniu dynię wystudzić, zdjąć skórę, a resztę zblendować na gładką masę. Mus można przechowywać w lodówce do kilku dni, lub zamrozić.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńto musi być obłędnie pyszne! <3
OdpowiedzUsuń