Zderzenie z pourlopową rzeczywistością, nagły brak osób, które towarzyszyły nam przez ten czas, do tego popołudniowe zmiany w pracy doprowadziły do tego, że na blogu powiało pustką. Nie ma tego złego, miałam przynajmniej czas na wymyślenie nowych przepisów. Teraz tylko znaleźć czas na ich realizację i w walentynkowym tygodniu powinno pojawić się sporo nowości. Walentynkową serię zaczynam słodkim, chociaż nie różowym i nie czerwonym śniadaniem. Przedstawiam niezwykle delikatne, wegańskie placuszki szpinakowo-bananowe. Zawierają minimalną ilość mąki, którą można zwiększać jeżeli Wasza patelnia nie będzie potrafiła sobie poradzić z tak delikatnym ciastem.
Wegańskie placuszki szpinakowo-bananowe
Składniki:
Wegańskie placuszki szpinakowo-bananowe
Składniki:
- 75 g świeżego szpinaku
- 2 średnie mocno dojrzałe banany
- 125 ml mleka migdałowego, lub innego ulubionego
- 30 g otrębów owsianych
- 60 g mąki ciecierzycowej
Przygotowanie:
- Szpinak zblendować z bananami i mlekiem.
- Dodać otręby i mąkę, wymieszać. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać jeszcze mąki.
- Na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię nakładać łyżką ciasto formując placuszki. Smażyć na małym ogniu z obu stron, do zrumienienia.
- UWAGI: Placuszki są bardzo delikatne, smażyć na dobrej, nieprzywierającej patelni, przewracać szpatułką do omletów.
Ciekawe połączenie! :) na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńSchrupałabym ze smakiem. :)
OdpowiedzUsuń