13.9.18

Bezglutenowy chlebek marchewkowy

Miałam nadzieję, że jeżeli jeszcze w Niemczech przygotuję sobie wpisy to na czas urlopu będę je mogła systematycznie dodawać. Oszukałam sama siebie. Bo co z tego, że przygotowałam przepis, jak jeszcze dobrze byłoby kilka słów dopisać, a później ta cała zabawa z wrzucaniem tego na media społecznościowe. Blogowanie to nie tylko 2 minuty pracy i kliknięcie magicznego przycisku "opublikuj" to pisanie, szukanie odpowiednich kadrów, na które nie mam czasu w towarzystwie, to obrabianie zdjęć, udostępnianie , generalnie praca z nosem w telefonie.  A na tym urlopie siedzę raczej z nosem w jedzeniu niż w telefonie 😉

Chlebek marchewkowy

Składniki (forma 24 x 21 cm):

  • 2 jajka
  • 70 ml oleju
  • 150 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 30 g startych migdałów 
  • 60 g ksylitolu 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 230 g startej marchewki
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180*
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych okach, odstawić
  3. Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą (mąki przesiać, nie wsypywać ich bezpośrednio z opakowania). W osobnej misce jajka zmiksować z olejem, dodać je do suchych składników i miksować do połączenia. 
  4. Marchewkę odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do pozostałych składników i wmiksować ją w ciasto. 
  5. Masę przelać do foremki wyłożonej zmoczonym wcześniej i odciśniętym z wody papierem do pieczenia (staje się wtedy elastyczny i łatwiej się z nim pracuje). Piec około 40-45 minut, do suchego patyczka. 


Wartość odżywcza dla 1 porcji 79g (całość to 9 porcji)
kalorie: 213
B: 4,11
T:  11,05
W: 27,72



1 komentarz:

  1. Anonimowy2/12/2022

    Hej, chyba jest błąd w opisie..napewno forma 24x21 a nie keksówka?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP