Miałam nadzieję, że jeżeli jeszcze w Niemczech przygotuję sobie wpisy to na czas urlopu będę je mogła systematycznie dodawać. Oszukałam sama siebie. Bo co z tego, że przygotowałam przepis, jak jeszcze dobrze byłoby kilka słów dopisać, a później ta cała zabawa z wrzucaniem tego na media społecznościowe. Blogowanie to nie tylko 2 minuty pracy i kliknięcie magicznego przycisku "opublikuj" to pisanie, szukanie odpowiednich kadrów, na które nie mam czasu w towarzystwie, to obrabianie zdjęć, udostępnianie , generalnie praca z nosem w telefonie. A na tym urlopie siedzę raczej z nosem w jedzeniu niż w telefonie 😉
Chlebek marchewkowy
Składniki (forma 24 x 21 cm):
Chlebek marchewkowy
Składniki (forma 24 x 21 cm):
- 2 jajka
- 70 ml oleju
- 150 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 30 g startych migdałów
- 60 g ksylitolu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 230 g startej marchewki
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych okach, odstawić
- Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą (mąki przesiać, nie wsypywać ich bezpośrednio z opakowania). W osobnej misce jajka zmiksować z olejem, dodać je do suchych składników i miksować do połączenia.
- Marchewkę odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do pozostałych składników i wmiksować ją w ciasto.
- Masę przelać do foremki wyłożonej zmoczonym wcześniej i odciśniętym z wody papierem do pieczenia (staje się wtedy elastyczny i łatwiej się z nim pracuje). Piec około 40-45 minut, do suchego patyczka.
Wartość odżywcza dla 1 porcji 79g (całość to 9 porcji)
Hej, chyba jest błąd w opisie..napewno forma 24x21 a nie keksówka?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam