Człowiek się doczekać tego zbawiennego weekendu nie może. Odlicza, skreśla dni na kartce czy w głowie, odlicza godziny a i minuty nawet. Planuje i postanawia, że na zakupy pojedzie, że pośpi w końcu, że coś pogotuje, posprząta, pranie zrobi. Kończy się tak tak, że na zakupy nie pojedzie bo dzień wcześniej wypił za dużo drinków i owszem śpi długo- do 10, ale spać poszedł o 5 nad ranem i jakiś taki niewyspany. O sprzątaniu nawet nie pomyśli, bo nie ma sensu zaśmiecać sobie głowy czymś czego wykonanie z góry skazane jest na niepowodzenie. Najchętniej wróciłby do łóżka, ale to bardzo towarzystki weekend i dochodzą dwie kolejne imprezy. Więc ładuje się mocną kawą, lekka sztafirka i leci z tym dalej. I zaraz jest niedziela, a w niedzielę o 17 już zaczyna się myśleć o poniedziałkowej pracy. Historia zatoczyła małe kółeczko, a weekend, który miał przynieść chwile spokoju znów przynióśł kaca a do tego minął zanim ktokolwiek zdążył się zorientować. Chociaż śniadania w ten weekend były zaskakująco powolne.
Placuszki gryczane z figami, bezglutenowe
Składniki (7 sztuk, 1 porcja):
Składniki (7 sztuk, 1 porcja):
- 1 jajko
- 30 g gęstego jogurtu naturalnego
- 10 g zmielonych migdałów
- 25 g mąki gryczanej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki erytrolu, lub więcej według uznania
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować robotem ręcznym.
- Ciasto wylewać porcjami na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię formując placuszki.
- Kiedy placuszki od spodu będą przyrumienione i gotowe do przewróćenia, na górze każdego placka ułożyć plasterem figi i dopiero wtedy przewrócić placuszka.
- Smażyć jeszcze chwilę z drugiej strony, aż nabierze kolorów, zdjąć z ognia.
- Podawać z cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami
Wartość odżywcza dla 1 porcji 123g
Uwielbiam te Twoje wpisy! :D a placuszki zrobię na pewno!
OdpowiedzUsuńmoje serce urosło!!! :)
UsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń