Moje weekendowe śniadania zdominowane są przez słodkie placuszki czy naleśniki, ale w tygodniu kiedy się śpieszę królują omlety. Kiedyś też w słodkiej wersji, a teraz zdecydowanie częściej te wytrawne, a w zasadzie ten jeden konkretny. Jem go naprawdę bardzo często, nie zmieniając mu nawet dodatków. Z żółtym serem, chudą szynką i awokado syci na długo, dopełnieniem smaku jest ketchup z cukinii od mojej mamy.
Omlet, wersja wytrawna, najlepsza
Składniki (1 porcja, patelnia 15 cm):
Wartość odżywcza dla 1 porcji (z uwzględnieniem dodatków i pół łyżeczki oleju, do smażenia)
Kalorie: 265
B: 20
T: 18,3
W: 9,2
Omlet, wersja wytrawna, najlepsza
Składniki (1 porcja, patelnia 15 cm):
- 1 jajko
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- trochę ziół prowansalskich
Dodatki:
- plasterek żółtego sera 20 g
- 2 plasterki chudej szynki
- 30 g awokado
Przygotowanie:
- Jajko wbić do miseczki, dodać otręby, wodę i przyprawy, wymieszać.
- Masę wylać na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię. Kiedy omlet z góry będzie prawie ścięty, zdjąć z ognia i na połowie ułożyć dodatki, przykryć drugą częścią omleta i wstawić jeszcze na palnik, lub zostawić na gorącej patelni, żeby ser się lekko roztopił.
Wartość odżywcza dla 1 porcji (z uwzględnieniem dodatków i pół łyżeczki oleju, do smażenia)
Kalorie: 265
B: 20
T: 18,3
W: 9,2
Jestem pod podziwem osoby która prowadzi ten blog.Sam tak blogu na pewno bym nie prowadził bo nie mam na to po prostu czasu.
OdpowiedzUsuńDziękuję, faktycznie łatwo nie jest z czym czasem 🙂
Usuń