8.1.19

Omlet, wersja wytrawna, najlepsza

Moje weekendowe śniadania zdominowane są przez słodkie placuszki czy naleśniki, ale w tygodniu kiedy się śpieszę królują omlety. Kiedyś też w słodkiej wersji, a teraz zdecydowanie częściej te wytrawne, a w zasadzie ten jeden konkretny. Jem go naprawdę bardzo często, nie zmieniając mu nawet dodatków. Z żółtym serem, chudą szynką i awokado syci na długo, dopełnieniem smaku jest ketchup z cukinii od mojej mamy. 


Omlet, wersja wytrawna, najlepsza

Składniki (1 porcja, patelnia 15 cm):
  • 1 jajko
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • trochę ziół prowansalskich 
Dodatki:
  • plasterek żółtego sera 20 g
  • 2 plasterki chudej szynki 
  • 30 g awokado
Przygotowanie:
  1. Jajko wbić do miseczki, dodać otręby, wodę i przyprawy, wymieszać.
  2. Masę wylać na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię. Kiedy omlet z góry będzie prawie ścięty, zdjąć z ognia i na połowie ułożyć dodatki, przykryć drugą częścią omleta i wstawić jeszcze na palnik, lub zostawić na gorącej patelni, żeby ser się lekko roztopił. 

Wartość odżywcza dla 1 porcji (z uwzględnieniem dodatków i pół łyżeczki oleju, do smażenia)  
Kalorie: 265
B: 20
T: 18,3
W: 9,2    

2 komentarze:

  1. Jestem pod podziwem osoby która prowadzi ten blog.Sam tak blogu na pewno bym nie prowadził bo nie mam na to po prostu czasu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, faktycznie łatwo nie jest z czym czasem 🙂

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP