Nie wywołam żadnej sensacji informacją o padającym w niedzielę śniegu, bo już nawet mama mi pisała, że śnieg przyszedł i do nich, więc nie dość że biało było w Niemczech (przez 5 minut, ale bylo) to w Polsce również. Zabawne jest to, że dwie minuty przed tą śniegową nawałnicą powiedziałam, że u nas to już nawet przebiśniegi dawno zwiędły i po zimie nie ma śladu...hmm, ktoś mi zrobił psikusa. Nie to jest jednak najgorsze, najgorsze jest to, że u mnie już przestali grzać. Na zewnątrz są zaledwie 3 stopnie, a kaloryfery mimo, że odkręcone, są przez cały dzień zimne. Dopiero wieczorem dają trochę ciepła. Marznę więc okrutnie, bo ja z tych ciepłolubnych. Ale mam dobrą metodę na rozgrzanie - odpalenie piekarnika, a żeby na darmo nie grzał i prądu nie ciągnął to można ciasteczka upiec. A jak nie macie pomysłu jakie to podpowiadam 🙂
Ciasteczka z dziurką bez mąki
Składniki (12 sztuk):
- 100 g płatków owsianych
- 30 g słonecznika
- 40 g żurawiny suszonej
- 25 g oleju kokosowego
- 1 łyżka pasty tahini lub masła orzechowego
- 1 jajko
- 1-2 łyżki ksylitolu
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Olej z tahini/masłem orzechowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia,
- Płatki, słonecznik i żurawinę dokładnie zblendować.
- Dodać do przestudzonego oleju razem z ksylitolem i żółtkiem. Wymieszać.
- Białko ubić na sztywną pianę, dodać do reszty składników i wymieszać.
- Z masy formować kulki (każdą wyrabiać chwilkę w rękach, następnie turlać w dłoniach jak na kluski śląskie). Na środku każdej kulki zrobić wgłębienie, ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 180* około 15 minut, aż lekko się przyrumienią.
- Kiedy ciastka będą całkowicie wystudzone, do każdego wgłębienia wlać roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladę. Ciasteczka odstawić do momentu aż czekolada stężeje.
Wartość odżywcza dla 1 ciasteczka 27 g (całość to 12 sztuk)
Kalorie: 112
B: 3,12
T: 6,59
W: 10,09
rozkoszne;)
OdpowiedzUsuń