14.3.19

Kakaowe babeczki z batata

Nic tak nie cieszy jak udany wypiek. Piekę więc dla własnej satysfakcji, dla tego, żeby rezygnując z kupowania słodyczy nie rezygnować całkowicie ze słodkiego smaku, który uwielbiam i 89% mojego jadłospisu spokojnie mogłoby być w słodkiej formie. Po trzecie piekę dla męża, żeby miał co do pracy zabrać na drugie śniadanie i żeby nie kusiły go glutenowe zakazane rzeczy. A gdybym miała dzieci piekłabym też dla nich, bo nawet słodkie wypieki mogą być źródłem warzyw. A tak na marginesie to właśnie warzywne wypieki smakują mi najbardziej. Używałam już cukinii kakaowy chlebek cukiniowy marchewki w wielu odsłonach  PRZEPIS, dynii dyniowo-kakowe muffinki, szpinaku jogurtowe babeczki szpinakoweszpinakowa rolada na słodko. Były też buraki, fasola, ciecierzyca i bataty (chciałabym Wam wszystko podlinkować ale za dużo tego,  wystarczy wpisać w wyszukiwarkę frazę np "ciasto z buraka lekkibrzusio" i powinno Wam wyszukać moje propozycje). Dzisiaj będzie batatowa uczta - kakaowe, mięciutkie i mokre babeczki

Kakaowe babeczki z batata

Składniki (około 12 sztuk)
  • 270 g batata (waga po obraniu, przed 320g)
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki owsianej
  • 2 pełne łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 125 ml mleka
  • 60 g erytrolu/stewii/ ksylitolu lub więcej według uznania
Przygotowanie:
  1. Batata pokroić w dużą kostkę i ugotować do miękkości. Odcedzić. Zblendować z mlekiem na gładką masę. Dodać jajka i roztopione, przestudzone masło, ponownie zblendować.
  2. W misce wymieszać ze sobą suche składniki. Dodać do mokrych i wymieszać łyżką, żeby się połączyły. 
  3. Ciasto przekładać do papilotek na 2/3 wysokości. 
  4. Piec w 180* około 25-30 minut
Wartość odżywcza dla 1 porcji (przy użyciu erytrolu, który ma 0 kcal, 61 g (całość ma 12 sztuk) 
Kalorie: 125  
B: 3,15
T:  5,93  
W: 14,76  



2 komentarze:

  1. Witam! Zrobiłam dziś te babeczki. I o ile konsystencja jest super, to smak... nijaki :-( Zwykle nie brakuje mi cukru w wypiekach, wręcz przeciwnie - zmniejszam jego ilość... Tu dałam nawet 10 gram więcej, bo mi się sypło 😄 ale mało słodyczy czuć. (dawałam ksylitol). Musiałam po wierzchu posypać pudrem... Następnym razem dodam te jakieś orzechy, albo żurawinę dla urozmaicenia :-) W każdym razie podobało mi się to, że nie wyszły zakalcowate, ani kruszące się ☺️ Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo mało słodzę i mąż również, więc dla nas to wydaje się słodkie 😉 W takim razie będę musiała jakoś bardziej to zaznaczać i sugerować dodanie więcej słodyczy 😊

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP