Muszę czym prędzej wrócić na basen, bo z nudów zaczynam jeść. Wczorajszy dzień to idealny przykład na to jak zepsuć sobie dobrze zaplanowany posiłkowo dzień. Jak zawsze, dopóki nie wyszłam z pracy idealnie, a po przekroczeniu progu mieszkania katastrofa. Kurczę takiego rzutu na jedzenie to w pierwszy dzień okresu nie miałam, co na jego zakończenie. A tak walczyłam w tym sklepie, żeby tylko jajka kupić, bo to one były moim celem, a wyszłam z białą tublerone, którą kawałek po kawałku opierdzielilam całą. Otwarta czekolada to największe zło tego świata. A później jeszcze mąż przyniósł lody, takie mini wersje no to jak mini to można zjeść więcej. A jak już było za słodko to dla równowagi zjadłam 2 kanapki i banana, żeby znów było trochę słodko. Zdecydowanie muszę wrócić na basen, bo inaczej sezon bikini spędzę w zabudowanym kombinezonie.
Delikatne i mięciutkie pulpety z twarogiem
Składniki (ok 15 sztuk):
Delikatne i mięciutkie pulpety z twarogiem
Składniki (ok 15 sztuk):
- 200 g mielonego mięsa
- 100 g półtłustego twarogu
- 50 g cukinii
- mała cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Do miski włożyć mięso, dodać twaróg, startą na grubych okach cukinię, drobno posiekaną cebulę, jajko i przyprawy. Wymieszać, najlepiej rękoma aż wszystkie składniki się połączą.
- Z masy odrywać kawałki i turlać pulpety. Ułożyć na desce.
- W szerokim garnku zagotować osoloną wodę, łyżką wkładać pulpety (są bardzo delikatne). Gotować na niewielkim ogniu, po wypłynęciu na górę jeszcze około 1-2 minuty.
- Pulpety podawać z dowolnym, ulubionym sosem.
Wartość odżywcza dla 1 pulpeta (34 g), bez sosu (całość około 15 sztuk)
Kalorie: 43
B: 4,43
T: 2,5
W: 0,87
Te pulpety są niespodziewanie przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńPrawda ? I niespodziewanie delikatne 😊
UsuńA można wiedzieć jaki sos jest na zdjęciu? Wygląda na idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńwydaje mi się, że to sos na śmietance. Często używam tych śmietanek do zup, one się nie ścinają, nawet 7%
Usuń