4.4.19

Jaglane rafaello

Mąż się na mnie obraził i postanowił mnie ukarać w najgorszy dla mnie sposób  - nie odzywa się. Normalnie krzyczałabym na niego  żeby wydusił z siebie chociaż jedno cholerne słowo, a on śmiał by się w duchu i udawał na zewnątrz, że go to nie rusza. Ale tym razem, na jego nieszczęście trafił na grunt PMSowy. I tak mierzymy się, kto pierwszy się odezwie, kto zerwie ten łańcuch śmieszności i zabaw na miarę dzieci z gimnazjum. Jego nieszczęście polega też na tym, że razem z PMSem planujemy już w myślach rozwód, dzielimy majątek, a PMS przekonuje mnie, że samej byłoby mi lepiej. Że ten cały męski gatunek to jakiś totalny niewypał i w zasadzie to jest mały, maluteńki ułamek życia, w którym są nam potrzebni, a całą resztę jesteśmy w stanie ogarnąć same. No przecież ruch girlpower z powietrza się nie wziął. Daję mu zatem czas do jutra, a później wyciągam karty na stół i żądam połowy majątku.
P.s - nie bierzcie tego tekstu zbyt serio, to co miesięczna walka hormonów z otaczającym światem 🙂 



Jaglane rafaello

Składniki (17 sztuk)
  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 250 ml mleka
  • 1 spora łyżka miodu (jeśli lubicie bardziej słodkie dajcie wiecej)
  • 1 spora łyżka pasty kokosowej, można pominąć 
  • 30 g wiórek kokosowych + do obtoczenia
  • 20 g mąki kokosowej
  • 17 migdałów 
Przygotowanie:
  1. Kaszę przepłukać na sicie kilka razy wrzątkiem. Zalać mlekiem, dodać miód i pastę kokosową gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości  około 20 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i zostawić  aby kasza wchłonęła resztę mleka.
  2. Do kaszy dodać wiórki i mąkę, zblendować (nie musi być idealnie gładko). 
  3. Z masy formować kulki, pougniatać je w dłoni, następnie uturlać, w środek wsadzić migdał i obtoczyć w wiórkach. Schłodzić w lodówce.
Wartość odżywcza dla 1 sztuki 28 g (całość to 17 porcji) 
Kalorie: 67 
B: 1,98     
T:  3,46  
W: 7,3 




4 komentarze:

  1. Czy mleko ma być krowie ? :D czy raczej kokosowe? Pytam, bo kiedyś wszystko zrobiłam wydawałoby się, ze zgodnie z przepisem... a były niejadalne :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykle mleko krowie, ja używam akurat bez laktozy ale to nic nie zmienia. I dużo zależy od słodyczy, daj najpierw duża lyzke miodu, jeśli będzie mało slodkie, dodaj więcej, to żeby było słodkie tak jak lubisz ☺

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nie, usunęłam sobie przez pomyłkę Twój komentarz, ale dziękuję za miłe słowa a domową pastę kokosową będę musiała zrobić jeśli to takie proste 😊

      Usuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP