Ten kwiecień działa na mnie zdecydowanie gorzej niż zima. Bo w zimę to wiadomo, że jest zimno, ze trzeba się ubrać porządnie i jak się jest takim zmarzluchem jak ja ograniczyć do minimum wychodzenie z domu. A ten cholerny kwiecień się nie może zdecydować czy jest zimą czy wiosną. Jak się tak na niego patrzy z boku czyli mówiąc wprost - przez okno to wydaje się, że jest bosko i ciepło, ale jak już się wyjdzie to w momencie przekroczenia progu bloku zaczyna się żałować, że rzuciło się szal na krzesło, albo, że w samej bluzie, a kurtka wisi na wieszaku. Gorzej z nim niż z babą jak słowo daję.
Placuszki z serka wiejskiego
Składniki (8 sztuk, 2 porcje):
Placuszki z serka wiejskiego
Składniki (8 sztuk, 2 porcje):
- 200 g serka wiejskiego
- 1 jajko
- 20 g płatków owsianych
- 30 g mąki owsianej
- 10 g mąki kokosowej
- 2 łyżeczki wiórek kokosowych
- 1,5 łyżki erytrolu, lub więcej jeśli lubicie słodkie
- 0, 5 łyżeczki sody
- otręby owsiane lub lekko zmielone płatki do obtoczenia
Przygotowanie:
- Serek zblendować z jajkiem, nie musi być bardzo dokładnie, więc najlepiej użyć blendera - żyrafy.
- Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Z masy formować średniej wielkości kulki i obtoczyć je w otrębach.
- Kłaść na rozgrzaną i natluszczoną patelnię i lekko spłaszczać - placki urosną i lekko rozleją się na boki, dlatego nie kłaść ich zbyt blisko siebie. Smażyć pod przykryciem z obu stron, aż lekko się przyrumienią.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
Wartość odżywcza dla 1 porcji (173 g), bez oleju do smażenia i dodatków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.