14.4.19

Szpinakowa babka bezglutenowa

Jeszcze nie tak dawno święta były odległe jak moje wakacje. Tymczasem święta już w tym tygodniu, w Niemczech Wielki Piątek jest dniem wolnym od pracy, a wakacje już za trzy tygodnie. Gdyby tylko ten kwiecień nie pokazywał swojej prawdziwej natury przeplatania zimy z latem byłoby cudownie. Wczoraj w ciągu 5 minut i odległości kilku kilometrów aura ze śnieżnej i 3 stopni zmieniła się w słoneczną przy 8* to oszaleć można a organizm wariuje, bo nie wie czy ma iść na drzemkę pod ciepły kocyk czy ubrać bluzę i iść na długi spacer po okolicy. Ale, ale radość z nadchodzących wolnych dni jest tak silna, że nic jej nie zepsuje. Tymczasem mam dla Was ostatni mój wcześniej już przygotowany świąteczny wypiek i tym razem jest to bezglutenowa szpinakowa babka. Taka biało zielona, wilgotna, ciężka a przy tym krucha i delikatna. Szpinak jest wyczuwalny, ale to dlatego, że dałam za mało erytrolu (słodką czekoladę uwielbiam, ale jak sama coś piekę to cukru w tym zawsze jest mało), dodajcie więcej a zabije ten szpinakowy smak.



Szpinakowa babka bezglutenowa

Składniki (standardowa forma na babkę z kominem):
  • 3 jajka
  • 100 g erytrolu - proponuję jednak więcej  ok 130-150g
  • 50 ml oleju
  • 125 ml mleka
  • 100g mąki ryżowej
  • 100g mąki owsianej
  • 50 g skrobii ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka sody
  • 100g świeżego szpinaku
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180*
  2. Jajka utrzeć z erytrolem, około 3 minuty. Nie wyłączając miksera dodać najpierw olej, a później mleko.
  3. W osobnym  naczyniu wymieszać ze sobą mąki, skrobię i sodę. 
  4. Szpinak opłukać, osuszyć na suchej, gorącej patelni, żeby trochę zmiękł , a następnie zblendować.
  5. Do masy jajecznej dodać suche składniki i zmiksować - ciasto będzie dość rzadkie. Odlać połowę, dodaj do niej zblendowany szpinak i zmiksować. 
  6. Do formy na babkę wysmarowanej olejem  i oprószonej bułką tartą kłaść na zmianę ciasto białe i zielone (chociaż jasne ciasto jest dużo lżejsze i tak czy siak zjechało u mnie na sam dół). 
  7. Piec w 180* około 40 minut, do suchego patyczka. 
Wartość odżywcza dla 1 porcji (87 g), bez polewy. Całość 8 kawałków
Kalorie: 211
B: 6,2
T:  9,88
W: 24,58




4 komentarze:

  1. Anonimowy4/19/2019

    Czy jeśli chcę zrobić ta babkę w niezdrowej wersji to wystarczy zamienić mąki na 250 g mąki pszennej i użyć 100 g cukru?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, zamiana mąk bezglutenowych na glutenowy i odwrotnie to nie taka prosta sprawa 😓

      Usuń
  2. Anonimowy2/27/2021

    A jaką mąką mogą zastąpić makę owsianą?

    OdpowiedzUsuń

Będę wdzięczna wszystkim anonimowo komentującym za podanie imienia, albo chociaż pseudonimu. Dziękuję.

Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
TOP