Jeszcze nie tak dawno święta były odległe jak moje wakacje. Tymczasem święta już w tym tygodniu, w Niemczech Wielki Piątek jest dniem wolnym od pracy, a wakacje już za trzy tygodnie. Gdyby tylko ten kwiecień nie pokazywał swojej prawdziwej natury przeplatania zimy z latem byłoby cudownie. Wczoraj w ciągu 5 minut i odległości kilku kilometrów aura ze śnieżnej i 3 stopni zmieniła się w słoneczną przy 8* to oszaleć można a organizm wariuje, bo nie wie czy ma iść na drzemkę pod ciepły kocyk czy ubrać bluzę i iść na długi spacer po okolicy. Ale, ale radość z nadchodzących wolnych dni jest tak silna, że nic jej nie zepsuje. Tymczasem mam dla Was ostatni mój wcześniej już przygotowany świąteczny wypiek i tym razem jest to bezglutenowa szpinakowa babka. Taka biało zielona, wilgotna, ciężka a przy tym krucha i delikatna. Szpinak jest wyczuwalny, ale to dlatego, że dałam za mało erytrolu (słodką czekoladę uwielbiam, ale jak sama coś piekę to cukru w tym zawsze jest mało), dodajcie więcej a zabije ten szpinakowy smak.
Szpinakowa babka bezglutenowa
Składniki (standardowa forma na babkę z kominem):
Szpinakowa babka bezglutenowa
Składniki (standardowa forma na babkę z kominem):
- 3 jajka
- 100 g erytrolu - proponuję jednak więcej ok 130-150g
- 50 ml oleju
- 125 ml mleka
- 100g mąki ryżowej
- 100g mąki owsianej
- 50 g skrobii ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody
- 100g świeżego szpinaku
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- Jajka utrzeć z erytrolem, około 3 minuty. Nie wyłączając miksera dodać najpierw olej, a później mleko.
- W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą mąki, skrobię i sodę.
- Szpinak opłukać, osuszyć na suchej, gorącej patelni, żeby trochę zmiękł , a następnie zblendować.
- Do masy jajecznej dodać suche składniki i zmiksować - ciasto będzie dość rzadkie. Odlać połowę, dodaj do niej zblendowany szpinak i zmiksować.
- Do formy na babkę wysmarowanej olejem i oprószonej bułką tartą kłaść na zmianę ciasto białe i zielone (chociaż jasne ciasto jest dużo lżejsze i tak czy siak zjechało u mnie na sam dół).
- Piec w 180* około 40 minut, do suchego patyczka.
Czy jeśli chcę zrobić ta babkę w niezdrowej wersji to wystarczy zamienić mąki na 250 g mąki pszennej i użyć 100 g cukru?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Niestety nie, zamiana mąk bezglutenowych na glutenowy i odwrotnie to nie taka prosta sprawa 😓
UsuńA jaką mąką mogą zastąpić makę owsianą?
OdpowiedzUsuńDać sama ryżową, wtedy 200g
Usuń